Marine Le Pen, partijleidster van het Front National (FN) wil dat haar vader én stichter van die partij, Jean-Marie Le Pen, van het politieke toneel verdwijnt. Die uitspraak volgt op een interview waarin vader Le Pen zich distantieert van zijn dochter.

Begin deze maand liet Jean-Marie Le Pen weer van zich horen. Opnieuw zei hij dat de Jodenvervolging maar een detail was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast uitte hij voor het eerst kritiek over de koers van zijn dochter in een interview met het rechtse blad Rivarol. 'Een mens wordt vooral verraden door de zijnen', klonk het.

Schorsing?

Dochter Marine heeft het duidelijk van geen vreemden, en voorziet haar vader van een even scherpe repliek. 'De partij is in een crisis van ongekende omvang beland. Mijn vader combineert de tactiek van de verschroeide aarde met politieke zelfmoord', klonk het. Volgens dochter Le Pen heeft haar vader niet het recht om het FN te 'gijzelen'.

Bij de volgende regionale verkiezingen mag Jean-Marie Le Pen zich niet meer verkiesbaar opstellen in naam van de partij, liet Marine al weten in Le Monde. Bovendien roept dochter de partij bijeen om de schorsing van Jean-Marie te bespreken.

Stoorzender binnen Franse politiek

Begin jaren 70 was Jean-Marie Le Pen medeoprichter van de partij. Hoewel hij er in 2002 in slaagde de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te halen, had hij nooit echt de ambitie om door te stoten naar het hoogste bestuursniveau, schrijft De Standaard. Hij zag de partij eerder als een stoorzender in de Franse politiek. In 2011 nam Marine het roer over van haar vader.

Hoewel de twee Le Pens vorig jaar al eens ruzie maakten over uitspraken over Jean-Marie over de joodse zanger Bruel, is dit de eerste maal dat de onenigheden zo duidelijk naar boven komen. (AVE)

Marine Le Pen, partijleidster van het Front National (FN) wil dat haar vader én stichter van die partij, Jean-Marie Le Pen, van het politieke toneel verdwijnt. Die uitspraak volgt op een interview waarin vader Le Pen zich distantieert van zijn dochter. Begin deze maand liet Jean-Marie Le Pen weer van zich horen. Opnieuw zei hij dat de Jodenvervolging maar een detail was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast uitte hij voor het eerst kritiek over de koers van zijn dochter in een interview met het rechtse blad Rivarol. 'Een mens wordt vooral verraden door de zijnen', klonk het. Dochter Marine heeft het duidelijk van geen vreemden, en voorziet haar vader van een even scherpe repliek. 'De partij is in een crisis van ongekende omvang beland. Mijn vader combineert de tactiek van de verschroeide aarde met politieke zelfmoord', klonk het. Volgens dochter Le Pen heeft haar vader niet het recht om het FN te 'gijzelen'.Bij de volgende regionale verkiezingen mag Jean-Marie Le Pen zich niet meer verkiesbaar opstellen in naam van de partij, liet Marine al weten in Le Monde. Bovendien roept dochter de partij bijeen om de schorsing van Jean-Marie te bespreken. Begin jaren 70 was Jean-Marie Le Pen medeoprichter van de partij. Hoewel hij er in 2002 in slaagde de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te halen, had hij nooit echt de ambitie om door te stoten naar het hoogste bestuursniveau, schrijft De Standaard. Hij zag de partij eerder als een stoorzender in de Franse politiek. In 2011 nam Marine het roer over van haar vader.Hoewel de twee Le Pens vorig jaar al eens ruzie maakten over uitspraken over Jean-Marie over de joodse zanger Bruel, is dit de eerste maal dat de onenigheden zo duidelijk naar boven komen. (AVE)