Ruzie bij Democraten: ‘spionerende’ Bernie Sanders spant kortgeding aan tegen partij

Bernie Sanders en Hillary Clinton tijdens een van hun schaarse debatten, op een zaterdagavond © REUTERS
Rudi Rotthier

Het is hommeles bij de Amerikaanse Democraten. De campagne van presidentskandidaat Bernie Sanders heeft een kortgeding aangespannen, nadat hij niet langer toegang krijgt tot de databanken van de Democratische Partij. De campagneleider van Sanders vindt dat de partij hem ondermijnt ten voordele van Hillary Clinton.

Het conflict is een direct gevolg van de diefstal van gegevens van Hillary Clinton door het team van Bernie Sanders.

Deze “spionage” werd in de nacht van donderdag op vrijdag onthuld door The Washington Post.

De Democratische Partij heeft een centrale gegevensbank over kiezers en partijleden, waarvan alle presidentskandidaten gebruik kunnen maken. Daarnaast heeft elke campagne, achter een firewall maar binnen dezelfde centrale databank, eigen bestanden, met bijvoorbeeld gegevens over de eigen aanhang en die van de tegenstanders, met eigen peilingen. Gedurende een door een virus veroorzaakte panne van 25 minuten viel de firewall weg en in die periode zijn via vier computers van de Sanders-campagne de gegevens van Hillary Clinton geraadpleegd, met name over de onderlinge aanhang in Iowa en New Hampshire, waar in februari de eerste voorverkiezingen plaatsvinden. Vanuit kamp Hillary is er in de periode zonder firewall niet gespioneerd.

De fout, het wegvallen van de firewall, is toe te schrijven aan het privébedrijf dat het systeem in naam van de Democratische Partij runt. Maar de campagne van Sanders heeft volgens de partijleiding misbruik gemaakt van die fout. De Democratische partijleider, Debbie Wasserman Schultz, vergeleek het met een open deur. Ja, het feit dat de deur niet op slot is, maakt het makkelijker om te stelen, maar het blijft diefstal.

Ontslag

In eerste instantie leek het kamp Sanders het daarmee eens. Sanders ontsloeg Josh Uretsky, verantwoordelijke voor dataverwerking binnen de campagne.

De partij ontzegt Sanders nu de toegang tot alle gegevens in het gemeenschappelijk bestand, ook de eigen gegevens van de Sanders-campagne, in afwachting van een onderzoek dat moet uitmaken wie precies gegevens heeft gestolen en waar het virus vandaan kwam dat de firewall sloopte.

Dat is heel hinderlijk voor de campagne, die in de loop der maanden gigantische bestanden met contacten heeft aangelegd, maar die ook veelvuldig gebruik maakt van de dagelijks bijgewerkte gemeenschappelijke bestanden.

Jeff Weaver, campagneleider voor Sanders, zei tijdens een persconferentie dat de partijleiding duidelijk voor Hillary kiest. Hij vond de sanctie buiten proportie (“de doodstraf voor een vergrijp van een jong campagnelid”), zeker gelet op het feit dat Sanders maatregelen had getroffen (het ontslag) en dat de campagne zelf eerder geklaagd had over de firewall. Hij kondigde een kortgeding aan, dat even later in Washington werd aangespannen. In dat kortgeding eist Sanders onmiddellijk terug toegang partijgegevens, en vooral tot zijn eigen gegevens.

Debat zonder kijkers

Weaver zei dat de partij “actief” werkt om de Sanders-campagne “te ondermijnen”. We voeren een “zuivere campagne”, zei hij nog. “We hebben geen behoefte aan gesjoemel”.

Debbie Wasserman Schultz ontkende favoritisme, en noemde het argument van het kamp Sanders “geraas”. Ze ging op CNN verder met haar opendeurmetafoor: het is, zei ze, alsof iemand die uit het huis heeft gestolen vervolgens het recht opeist om verder in het huis rond te lopen.

De woordvoerder van Clinton, Brian Fallon, draaide het mes in een serie tweets in de wonde. “Als je zo trots bent op je basiswerking, zou er geen behoefte mogen zijn aan de diefstal van campagnegegevens.” Hij noemde het kortgeding “gotspe” (chutzpah), waarbij de boosdoener een proces aanspant tegen de gedupeerde.

De frustratie bij Sanders bouwt zich al een tijdje op.

Op vraag van Hillary zijn er weinig presidentiële debatten bij de Democraten. En zij worden doorgaans belegd op momenten dat heel weinig mensen naar tv kijken. Zo ook het volgende debat, vanavond.

Volgens Sanders, officieel een Onafhankelijke, en de andere Democratische presidentskandidaat, Martin O’Malley, probeert de partij zo weinig mogelijk ruchtbaarheid te geven aan alternatieven voor Hillary.

Sanders, die het veel beter doet dan verwacht, ligt volgens peilingen nationaal ruim 20 procent achter bij Clinton. Maar in een staat als New Hampshire, dichtbij Vermont, de thuisstaat van Sanders, wordt het nipter dan dat, en heeft Sanders volgens sommige peilingen de leiding.

Partner Content