Het nieuwe Nederlandse kabinet van VVD en CDA zal samenwerking zoeken met andere fracties in de Tweede Kamer en voor zijn beleid streven naar een zo breed mogelijke steun. Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte dinsdag gezegd tijdens zijn regeringsverklaring in de Tweede Kamer.

Rutte zei dat de constructie van een minderheidskabinet van VVD en CDA dat gedoogsteun heeft van de PVV een 'bijzondere constructie' is die inhoudt dat er veel ruimte is voor samenwerking met andere fracties. Het kabinet zal dat doen met de 'open en constructieve houding die daarvoor nodig is', aldus Rutte.

Rutte dankte zijn voorganger, premier Jan Peter Balkenende. 'Hij heeft zich in alle opzichten voorbeeldig ingezet voor ons land en deed dat met overtuiging, betrokken en hart voor de publieke zaak', zo luidde het.

Staatsschuld

De staatsschuld en het begrotingstekort zijn inmiddels dermate opgelopen dat forse maatregelen onvermijdelijk zijn, aldus Rutte. 'Snoeien om te groeien. De tijd van een vetrandje mag best ligt nu echt achter ons', zo werd Rutte geciteerd door het Nederlandse persbureau ANP.

Eind volgend jaar zal de Nederlandse overheidsschuld naar verwachting 400 miljard euro bedragen. Dat is zo'n 24.000 euro per Nederlander.

Het kabinet neemt zich voor in totaal 18 miljard euro te besparen. Daarbij wordt de overheid niet ontzien. In het regeerakkoord zijn plannen opgenomen om te besparen in het aantal ambtenaren, lokale bestuurders en Tweede Kamerleden.

Rutte wees er dinsdag op dat ook de regering is afgeslankt. Het minderheidskabinet van VVD en CDA telt zeven bewindslieden minder dan het vorige kabinet.

Het nieuwe Nederlandse kabinet van VVD en CDA zal samenwerking zoeken met andere fracties in de Tweede Kamer en voor zijn beleid streven naar een zo breed mogelijke steun. Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte dinsdag gezegd tijdens zijn regeringsverklaring in de Tweede Kamer.Rutte zei dat de constructie van een minderheidskabinet van VVD en CDA dat gedoogsteun heeft van de PVV een 'bijzondere constructie' is die inhoudt dat er veel ruimte is voor samenwerking met andere fracties. Het kabinet zal dat doen met de 'open en constructieve houding die daarvoor nodig is', aldus Rutte.Rutte dankte zijn voorganger, premier Jan Peter Balkenende. 'Hij heeft zich in alle opzichten voorbeeldig ingezet voor ons land en deed dat met overtuiging, betrokken en hart voor de publieke zaak', zo luidde het.StaatsschuldDe staatsschuld en het begrotingstekort zijn inmiddels dermate opgelopen dat forse maatregelen onvermijdelijk zijn, aldus Rutte. 'Snoeien om te groeien. De tijd van een vetrandje mag best ligt nu echt achter ons', zo werd Rutte geciteerd door het Nederlandse persbureau ANP.Eind volgend jaar zal de Nederlandse overheidsschuld naar verwachting 400 miljard euro bedragen. Dat is zo'n 24.000 euro per Nederlander. Het kabinet neemt zich voor in totaal 18 miljard euro te besparen. Daarbij wordt de overheid niet ontzien. In het regeerakkoord zijn plannen opgenomen om te besparen in het aantal ambtenaren, lokale bestuurders en Tweede Kamerleden. Rutte wees er dinsdag op dat ook de regering is afgeslankt. Het minderheidskabinet van VVD en CDA telt zeven bewindslieden minder dan het vorige kabinet.