De Nederlandse premier Mark Rutte wil niet tornen aan de rol van het staatshoofd in de regering. Dat heeft hij woensdag gezegd tijdens een debat over het koningshuis in de Tweede Kamer.

Volgens Nederlandse media wil een meerderheid in de Tweede Kamer in meer of mindere mate de politieke invloed van het staatshoofd, die lid is van de regering, beperken.

Alleen CDA, VVD, ChristenUnie en SGP zijn tevreden met de huidige rol van het staatshoofd, zo bleek volgens NRC Handelsblad woensdag tijdens het debat. De PVV, D66, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen een louter ceremonieel koningschap. De PvdA vroeg Rutte een nota te schrijven over een 'moderner Koningshuis'.

Rutte repliceerde dat de koningin wel lid is van de regering, maar geen politieke macht heeft. 'Het is aan het kabinet om tot besluiten te komen'. Bovendien is de invulling van het koningschap een 'evoluerend proces', aldus de Nederlandse premier.

'Elke koningin gaf haar eigen accent aan de invulling van het koningschap. En ook prins Willem-Alexander zal daar straks een eigen invulling aan geven', zo werd hij door het persagentschap ANP geciteerd.

De Nederlandse premier Mark Rutte wil niet tornen aan de rol van het staatshoofd in de regering. Dat heeft hij woensdag gezegd tijdens een debat over het koningshuis in de Tweede Kamer. Volgens Nederlandse media wil een meerderheid in de Tweede Kamer in meer of mindere mate de politieke invloed van het staatshoofd, die lid is van de regering, beperken. Alleen CDA, VVD, ChristenUnie en SGP zijn tevreden met de huidige rol van het staatshoofd, zo bleek volgens NRC Handelsblad woensdag tijdens het debat. De PVV, D66, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen een louter ceremonieel koningschap. De PvdA vroeg Rutte een nota te schrijven over een 'moderner Koningshuis'. Rutte repliceerde dat de koningin wel lid is van de regering, maar geen politieke macht heeft. 'Het is aan het kabinet om tot besluiten te komen'. Bovendien is de invulling van het koningschap een 'evoluerend proces', aldus de Nederlandse premier. 'Elke koningin gaf haar eigen accent aan de invulling van het koningschap. En ook prins Willem-Alexander zal daar straks een eigen invulling aan geven', zo werd hij door het persagentschap ANP geciteerd.