Rutte relativeert: ‘Hebben het nooit moeten hebben van automatische meerderheden’

Nederlands premier Mark Rutte. © BelgaImage

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft gereageerd op de meerderheid die zijn kabinet verloren is door het vertrek van Jacques Monasch. ‘In de Eerste Kamer hadden we sowieso al geen meerderheid’, relativeert hij.

De Nederlandse premier en VVD-leider Mark Rutte relativeert het feit dat hij de meerderheid in de Nederlandse Tweede Kamer kwijt is. Oorzaak is het vertrek van Jacques Monasch uit de fractie van de PvdA, de coalitiepartner van de VVD.

‘In de afgelopen vier jaar moesten we het nooit hebben van automatische meerderheden. In de Eerste Kamer hadden we überhaupt al geen meerderheid’, zegt Rutte. ‘Dit kabinet moet het hebben van de kracht van argumenten. De komende maanden zal dat nog meer gelden’, zei hij in de marge van de Vlaams-Nederlandse top in Gent.

Monasch is niet alleen uit de fractie van Partij voor de Arbeid gestapt, maar ook uit de sociaaldemocratische partij zelf. Monasch blijft voorlopig wel in eigen naam in de Tweede Kamer zetelen. Door het vertrek van Monasch heeft de coalitie van de rechtsliberale VVD van premier Rutte en PvdA formeel geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. De partijen beschikken nu samen nog over 75 zetels, precies de helft. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content