Russische vrouwen woedend over mogelijk verbod op hoge hakken

Russische vrouwen verkiezen doorgaans schoonheid boven comfort. © AFP

Moeten Russische vrouwen binnenkort hun allerliefste bezit opbergen? Een Russisch parlementslid heeft namelijk een voorstel ingediend om al te hoge hakken te bannen.

Oleg Michejev, een parlementslid voor de centrumlinkse partij Rechtvaardig Rusland, heeft een voorstel geadresseerd aan de douane-unie, bestaande uit Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan, om een maximumlengte voor hakken op te leggen aan schoenenfabrikanten. Tegelijk wil hij ook platte schoenen verbieden.

Voor het verbod worden gezondheidsreden aangehaald. “Schoenen zouden hakken moeten hebben tussen de twee en de vier à vijf centimeter maximum”, verduidelijkte Michejev zijn voorstel, dat vijf pagina’s telt. “De schadelijke effecten die optreden bij het dragen van hoge schoenen en platte schoenen worden vandaag erkend door experten wereldwijd. Het is noodzakelijk om die tendens een halt toe te roepen”, staat voorts nog te lezen.

Gevaren

In een reactie stelde Michejev dat hij het grote publiek wil sensibiliseren omtrent de gevaren op lange termijn verbonden aan het dragen van oncomfortabele schoenen. Hij zei ook zich het lot van vrouwen aan te trekken en hen platvoeten of andere misvormingen wil besparen. “Ze zijn nog jong, ze denken daar gewoon niet aan”, bepleitte hij zijn voorstel. Hij voegde er nog aan toe dat 40 procent van de Russische bevolking aan platvoeten lijdt.

Het voorstel heeft een mediastorm teweeggebracht in Rusland. Vrouwen claimden dat als hoge hakken effectief verboden zouden worden, dat ze dan bewust massaal hoge schoenen zullen dragen. “Mijn vrouwelijke collega’s praten al een een halve dag niet meer tegen mij”, lachte het parlementslid.

Russische vrouwen verkiezen doorgaans schoonheid boven comfort. Zelfs tijdens strenge winters lopen de dames in torenhoge hakken over de ijzige voetpaden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content