Russische staatsmedia: ‘Washington achter protest gele hesjes’

Demonstranten staan voor de Arc de Triomphe waar met graffiti 'Macron moet aftreden' op is geschreven, 1 december 2018 © Reuters

Meerdere Russische staatsmedia vergelijken de gewelddadige betogingen van de ‘gele hesjes’ met de ‘gekleurde’ revoluties in vroegere Sovjetstaten en zien er de hand van Washington in.

Zo schrijft de officiële krant Rossiïskaja Gazeta dat ‘verzwakking en met een beetje geluk het ontslag van (de Franse president Emmanuel) Macron in het belang van (de Amerikaanse president Donald) Trump is. Het dagblad wijst erop dat Macron zich onlangs heeft geprofileerd als leider van de Europese Unie, achter een van de VS onafhankelijk Europees leger staat en actief het nucleair akkoord met Iran heeft verdedigd.

Revolutie

De krant ziet een replica van de revoluties die Georgië en Oekraïne uit de Russische invloedssfeer hebben gehaald en die volgens Moskou steun van Washington of het Westen hadden. Tussen het protest van de ‘gele hesjes’ en die revoluties zijn er vele gelijkenissen, luidt het nog.

In een vrije tribune ziet een editorialist van het staatspersbureau Ria Novosti met andere argumenten gelijkenissen tussen het brandstofprotest en de revoluties. Dimitri Kisselev, die een geliefd presentator bij televisiestation Rossiya-1 is en de reputatie heeft de stem van het Kremlin te zijn, zei dat de ‘aanleiding voor het protest uiteraard disproportioneel’ is en ‘lijkt op de Amerikaanse export van een gekleurde revolutie’.

Het Kremlin zelf zegt geen Amerikaanse beïnvloeding van de gele hesjesbeweging te zien. Woordvoerder Dmitri Peskov gewaagde van een exclusief interne aangelegenheid. ‘Voor ons komt het erop aan dat deze rellen geen mensenlevens of gewonden kosten, in het bijzonder Russische burgers’.

Partner Content