Russische Pussy Riot krijgt steun van Amnesty

© AFP

Amnesty International wil verhinderen dat de leden van de vrouwelijke, Russische punkgroep Pussy Riot, die Vladimir Poetin bekritiseerden, in de cel belanden.

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International zal internationale campagnes opzetten om te vermijden dat de leden van de vrouwelijke, Russische punkgroep Pussy Riot, die Vladimir Poetin bekritiseerden, veroordeeld worden tot een celstraf.

Dit meldt een officiële bron van Amnesty donderdag in een kranteninterview.

Amnesty International steunt de drie vrouwen die in maart gearresteerd werden omdat ze een kathedraal in Moskou waren binnengedrongen.

Uit protest tegen de volgens hen frauduleuze verkiezing van Poetin tot president, zongen ze daar dat hij de Russische democratie ondermijnt.

“We zullen Pussy Riot verdedigen op internationaal niveau en er alles voor doen om hen te bevrijden. Het wordt tijd dat Rusland zelf zijn verantwoordelijkheden opneemt. De Russen moeten beslissen hoe hun sociale en politieke toekomst er zou moeten uitzien”, zegt John Dalhuizen, de voorzitter van Amnesty in Europa en Centraal-Azië.

Bivakmutsen en korte jurken

De drie vrouwen worden beschuldigd van openbare ordeverstoring, en kunnen een gevangenisstraf krijgen tot zeven jaar.

De opsluiting van Pussy Riot druist in tegen de uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, die zeggen dat “de vrijheid van meningsuiting niet enkel geldig is voor onschuldige ideeën, maar ook voor ideeën die de staat beledigen, choqueren en de orde verstoren”, zegt Amnesty.

De leden van Pussy Riot dragen bivakmutsen, en korte jurken of rokken in felle kleuren tijdens hun optredens. De leiders van de Russische orthodoxe kerk noemden de protesten heiligschennis en godslastering. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content