De Russische premier Dmitri Medvedev laakte in München de "gesloten en vijandige" houding van de NAVO, die deze week nog besloot om zijn aanwezigheid nabij Rusland te versterken.

"De Europese politici dachten dat het uitbouwen van een zogenaamde kring van vrienden aan de grenzen van de Europese Unie een garantie op veiligheid zou zijn. Wat is het resultaat? Geen kring van vrienden, maar een kring van uitsluiting."

'Standpunten lopen niet zo erguiteen als toen er een muur was'

De relaties tussen Rusland en het Westen doken onder het vriespunt sinds het conflict in Oekraïne en de Russische annexatie van de Krim. Niettemin wil Medvedev proberen om "het vertrouwen te herstellen". "Onze standpunten lopen uiteen, maar niet zo erg als veertig jaar geleden, toen er een muur in Europa bestond."

Rusland en het Westen staan ook neus aan neus in Syrië, waar het Kremlin het regime van president Bashar al-Assad steunt. Assad kan in de ogen van de westerse leiders dan weer geen deel uitmaken van de toekomst van Syrië. In de nacht van donderdag op vrijdag raakten de VS, Rusland en vijftien andere landen die betrokken zijn bij de Syrische oorlog het in München wel eens over een stopzetting van het geweld

'Geen alternatief voor een dialoog'

Medvedev beloofde alvast dat zijn land een constructieve rol wil spelen. "We zullen ons inzetten voor de toepassing van het gemeenschappelijke vredesinitiatief. Het loopt moeilijk, maar er is geen alternatief voor een gemeenschappelijke en interreligieuze dialoog", zo verklaarde de Russische premier.

De Syrische oppositie riep hij op, gesprekken aan te knopen met Assad. De eveneens in München aanwezige Franse premier Manuel Valls riep Rusland op, het akkoord ernstig te nemen. "De Russische bombardementen op de Syrische bevolking moeten stoppen", zo richtte hij zich tot Medvedev. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bombardeerden Russische vliegtuigen in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw doelwitten in het noorden van het land. (Belga/NSK)

De Russische premier Dmitri Medvedev laakte in München de "gesloten en vijandige" houding van de NAVO, die deze week nog besloot om zijn aanwezigheid nabij Rusland te versterken."De Europese politici dachten dat het uitbouwen van een zogenaamde kring van vrienden aan de grenzen van de Europese Unie een garantie op veiligheid zou zijn. Wat is het resultaat? Geen kring van vrienden, maar een kring van uitsluiting."'Standpunten lopen niet zo erguiteen als toen er een muur was'De relaties tussen Rusland en het Westen doken onder het vriespunt sinds het conflict in Oekraïne en de Russische annexatie van de Krim. Niettemin wil Medvedev proberen om "het vertrouwen te herstellen". "Onze standpunten lopen uiteen, maar niet zo erg als veertig jaar geleden, toen er een muur in Europa bestond."Rusland en het Westen staan ook neus aan neus in Syrië, waar het Kremlin het regime van president Bashar al-Assad steunt. Assad kan in de ogen van de westerse leiders dan weer geen deel uitmaken van de toekomst van Syrië. In de nacht van donderdag op vrijdag raakten de VS, Rusland en vijftien andere landen die betrokken zijn bij de Syrische oorlog het in München wel eens over een stopzetting van het geweld'Geen alternatief voor een dialoog' Medvedev beloofde alvast dat zijn land een constructieve rol wil spelen. "We zullen ons inzetten voor de toepassing van het gemeenschappelijke vredesinitiatief. Het loopt moeilijk, maar er is geen alternatief voor een gemeenschappelijke en interreligieuze dialoog", zo verklaarde de Russische premier.De Syrische oppositie riep hij op, gesprekken aan te knopen met Assad. De eveneens in München aanwezige Franse premier Manuel Valls riep Rusland op, het akkoord ernstig te nemen. "De Russische bombardementen op de Syrische bevolking moeten stoppen", zo richtte hij zich tot Medvedev. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bombardeerden Russische vliegtuigen in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw doelwitten in het noorden van het land. (Belga/NSK)