Gewapende politiemannen vielen 's morgensvroeg binnen bij prominente oppositieactivisten, daags voor de geplande massabetoging tegen Russisch president Vladimir Poetin. Dat meldt The Guardian. Anti-corruptieblogger Alexei Navalny, Links Front-leider Sergei Udaltsov, socialist en televisiepresentator Ksenia Sobchak, en voormalig vice-premier Boris Nemtsov waren bij de doelwitten.

Ingebeukte deuren "Er is een huiszoeking bezig bij mij thuis", schreef Navalny om 8u 's morgens op Twitter. "Ze stampten mijn deur bijna in twee." Verschillende activisten kregen de politie over de vloer en werden bovendien gevraagd om dinsdag langs te komen op het politiebureau voor verhoor.

De Russische inlichtingendienst verklaarde dat er meer dan tien huiszoekingen zouden plaatsvinden, allemaal "in strikte overeenstemming met de wettelijke procedure." De politie zou ook aanwezig geweest zijn buiten het bureau van Navalny, vanwaar hij zijn berichten over corruptie binnen de regering en grote bedrijven de wereld in stuurt.

Proactief

De invallen door de Russische politie zijn volgens de oppositie bedoeld om de druk op de activisten te verhogen. Dinsdag, op de nationale feestdag, staat er in Moskou een massabetoging van zo'n 50.000 mensen gepland. Dat de geviseerde activisten gevraagd werden diezelfde dag langs te komen op het politiebureau zou de bedoeling hebben hen weg te houden van die betoging.

Onlangs nog ondertekende president Poetin een nieuwe wet die draconische boetes oplegt voor betogers die zonder toestemming de straat op komen. President Poetin en premier Dimitri Medvedev verdedigden die wet als zijnde "in lijn met de Europese standaarden." Dimitri Gudkov en Ilya Ponomaryov, tegenstanders van de wet en afgevaardigden van het Russische parlement, waarschuwden dat de politieacties de situatie nog erger gemaakt hebben.

De politie arresteerde de laatste twee maanden zo'n 400 opposanten. Zondag werden er nog eens vijf mensen in hechtenis genomen. (GM)

Gewapende politiemannen vielen 's morgensvroeg binnen bij prominente oppositieactivisten, daags voor de geplande massabetoging tegen Russisch president Vladimir Poetin. Dat meldt The Guardian. Anti-corruptieblogger Alexei Navalny, Links Front-leider Sergei Udaltsov, socialist en televisiepresentator Ksenia Sobchak, en voormalig vice-premier Boris Nemtsov waren bij de doelwitten. Ingebeukte deuren "Er is een huiszoeking bezig bij mij thuis", schreef Navalny om 8u 's morgens op Twitter. "Ze stampten mijn deur bijna in twee." Verschillende activisten kregen de politie over de vloer en werden bovendien gevraagd om dinsdag langs te komen op het politiebureau voor verhoor. De Russische inlichtingendienst verklaarde dat er meer dan tien huiszoekingen zouden plaatsvinden, allemaal "in strikte overeenstemming met de wettelijke procedure." De politie zou ook aanwezig geweest zijn buiten het bureau van Navalny, vanwaar hij zijn berichten over corruptie binnen de regering en grote bedrijven de wereld in stuurt. Proactief De invallen door de Russische politie zijn volgens de oppositie bedoeld om de druk op de activisten te verhogen. Dinsdag, op de nationale feestdag, staat er in Moskou een massabetoging van zo'n 50.000 mensen gepland. Dat de geviseerde activisten gevraagd werden diezelfde dag langs te komen op het politiebureau zou de bedoeling hebben hen weg te houden van die betoging. Onlangs nog ondertekende president Poetin een nieuwe wet die draconische boetes oplegt voor betogers die zonder toestemming de straat op komen. President Poetin en premier Dimitri Medvedev verdedigden die wet als zijnde "in lijn met de Europese standaarden." Dimitri Gudkov en Ilya Ponomaryov, tegenstanders van de wet en afgevaardigden van het Russische parlement, waarschuwden dat de politieacties de situatie nog erger gemaakt hebben. De politie arresteerde de laatste twee maanden zo'n 400 opposanten. Zondag werden er nog eens vijf mensen in hechtenis genomen. (GM)