Navalny zat op een vlucht van Siberië naar Moskou toen zijn gezondheidstoestand plots fors verslechterde, zei de woordvoerster op Twitter. Er moest daarom een noodstop gemaakt worden. 'We denken dat Alexei vergiftigd is met iets dat gemengd werd in zijn thee. Hij heeft deze voormiddag niets anders gedronken. De artsen hebben gezegd dat het vergif snel geabsorbeerd is via de warme drank', schreef de woordvoerster.

Later zei ze aan radiostation Echo van Moskou 'zeker te zijn dat hij opzettelijk vergiftigd is'. Toen ze hem in de voormiddag had gezien, zou Navalny nog goed geoogd hebben. De thee dronk hij in de luchthaven, zei Yarmysh donderdag. Staatsagentschap Tass bevestigde dat Navalny opgenomen is op intensieve zorg in het ziekenhuis van Omsk in Siberië. 'Zijn toestand is ernstig', zei de hoofdarts van het ziekenhuis, Alexandre Mourakhovski. Volgens Yarmysh is Navalny 'nog steeds buiten bewustzijn en wordt hij kunstmatig beademd'. 'Het ziekenhuis riep op onze vraag de politie erbij', schreef ze op Twitter.

Navalny is de belangrijkste criticus van de Russische president Vladimir Poetin. De 44-jarige politicus, van wie de publicaties over corruptie vlot worden gedeeld op sociale media, is al vaker het slachtoffer geweest van fysiek geweld. Zo werd hij in 2017 besprenkeld met een desinfecterend middel toen hij zijn kantoor verliet. Navalny, maar ook zijn aanhangers en familie, worden regelmatig opgepakt. Ook voerde de politie al herhaaldelijk huiszoekingen bij hen uit.

In juli 2019, toen hij een korte gevangenisstraf uitzat, zei Navalny ook al dat hij 'vergiftigd' was door een 'onbekend chemisch product' en overgebracht was naar het ziekenhuis. De Russische overheid beweerde nadien dat het om een 'allergische reactie' ging en dat er 'geen enkele giftige substantie' werd aangetroffen.

'Hij werd vergiftigd in de gevangenis. Ik ben er zeker van dat nu hetzelfde gebeurd is. Het zijn andere symptomen, duidelijk van een ander product', zei Yarmysh.

Kremlin wenst oppositieleider Navalny 'spoedig herstel'

Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, heeft donderdag oppositieleider Alexei Navalny een 'spoedig herstel' gewenst. Navalny ligt op intensieve zorg in een ziekenhuis in Siberië, nadat hij onwel was geworden aan boord van een vliegtuig. 'We weten dat zijn toestand ernstig is. Net als elke andere Russische burger wensen we hem een spoedig herstel', zei Peskov aan de pers.

De omgeving van Navalny vermoedt dat de Kremlin-criticus opzettelijk vergiftigd is. De vicedirecteur van het ziekenhuis van Omsk, in Siberië, waar Navalny is opgenomen, laat intussen weten dat de artsen die hem behandelen alles in het werk stellen 'om zijn leven te redden'. Eerder bleek al dat Navalny buiten bewustzijn was en beademd werd.

Navalny zat op een vlucht van Siberië naar Moskou toen zijn gezondheidstoestand plots fors verslechterde, zei de woordvoerster op Twitter. Er moest daarom een noodstop gemaakt worden. 'We denken dat Alexei vergiftigd is met iets dat gemengd werd in zijn thee. Hij heeft deze voormiddag niets anders gedronken. De artsen hebben gezegd dat het vergif snel geabsorbeerd is via de warme drank', schreef de woordvoerster. Later zei ze aan radiostation Echo van Moskou 'zeker te zijn dat hij opzettelijk vergiftigd is'. Toen ze hem in de voormiddag had gezien, zou Navalny nog goed geoogd hebben. De thee dronk hij in de luchthaven, zei Yarmysh donderdag. Staatsagentschap Tass bevestigde dat Navalny opgenomen is op intensieve zorg in het ziekenhuis van Omsk in Siberië. 'Zijn toestand is ernstig', zei de hoofdarts van het ziekenhuis, Alexandre Mourakhovski. Volgens Yarmysh is Navalny 'nog steeds buiten bewustzijn en wordt hij kunstmatig beademd'. 'Het ziekenhuis riep op onze vraag de politie erbij', schreef ze op Twitter.Navalny is de belangrijkste criticus van de Russische president Vladimir Poetin. De 44-jarige politicus, van wie de publicaties over corruptie vlot worden gedeeld op sociale media, is al vaker het slachtoffer geweest van fysiek geweld. Zo werd hij in 2017 besprenkeld met een desinfecterend middel toen hij zijn kantoor verliet. Navalny, maar ook zijn aanhangers en familie, worden regelmatig opgepakt. Ook voerde de politie al herhaaldelijk huiszoekingen bij hen uit. In juli 2019, toen hij een korte gevangenisstraf uitzat, zei Navalny ook al dat hij 'vergiftigd' was door een 'onbekend chemisch product' en overgebracht was naar het ziekenhuis. De Russische overheid beweerde nadien dat het om een 'allergische reactie' ging en dat er 'geen enkele giftige substantie' werd aangetroffen. 'Hij werd vergiftigd in de gevangenis. Ik ben er zeker van dat nu hetzelfde gebeurd is. Het zijn andere symptomen, duidelijk van een ander product', zei Yarmysh. Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, heeft donderdag oppositieleider Alexei Navalny een 'spoedig herstel' gewenst. Navalny ligt op intensieve zorg in een ziekenhuis in Siberië, nadat hij onwel was geworden aan boord van een vliegtuig. 'We weten dat zijn toestand ernstig is. Net als elke andere Russische burger wensen we hem een spoedig herstel', zei Peskov aan de pers.De omgeving van Navalny vermoedt dat de Kremlin-criticus opzettelijk vergiftigd is. De vicedirecteur van het ziekenhuis van Omsk, in Siberië, waar Navalny is opgenomen, laat intussen weten dat de artsen die hem behandelen alles in het werk stellen 'om zijn leven te redden'. Eerder bleek al dat Navalny buiten bewustzijn was en beademd werd.