Russische minister van Sport schorst vier medewerkers, maar blijft zelf aan

Vitaly Mutko © Belga Image

Het schokkende rapport van het Wereld Anti Doping Agentschap (WADA) over een door de Russische staat gedirigeerd dopingsysteem heeft voorlopig geen gevolgen voor minister van Sport Vitali Mutko. Mutko blijft op post en schorste dinsdag vier medewerkers.

Hij wil zo de weg vrijmaken voor een onderzoek.

Hoewel zijn naam wel wordt genoemd in het onderzoeksrapport van de Canadese jurist Richard McLaren, is Mutko niet als dader aangemerkt, zo legt de woordvoerder van het Kremlin uit.

Sleutelfiguur

Mutko’s adjunct Yuri Nagornykh werd maandag al geschorst. De viceminister wordt in het rapport nadrukkelijk genoemd als de sleutelfiguur in de fraude. Hij zou bepaald hebben van welke sporters de positieve dopingtesten moesten worden verdoezeld.

Naast Nagornykh worden met Natalia Schelanova, Irina Rodionova, Abak Abaljan en Alexei Velikodny nu nog vier medewerkers geschorst door Mutko.

Geen accreditatie

Kroongetuige Grigori Rodsjenkov zegt in het rapport dat het ‘erg onwaarschijnlijk’ is dat Mutko niet heeft geweten van de dopingfraude.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) liet dinsdag weten Mutko geen accreditatie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te zullen verschaffen.

Lees ook: zoveel dopingtests heeft Rusland vervalst

Olympische Spelen

Over een mogelijke uitsluiting van alle Russische sporters op de Spelen, die op 5 augustus starten, neemt het IOC nog geen beslissing. Wel ging het dinsdag al over tot een aantal voorbereidende acties. Zo werd er een commissie opgericht die zich over een eventuele schorsing van Rusland zal buigen. De commissie zal onder meer de juridische mogelijkheden moeten onderzoeken.

Eerder werd de Russische atletiekfederatie wel al geschorst. Die schorsing wordt door 68 Russische atleten aangevochten bij het Internationaal Sporttribunaal TAS. Het IOC wacht de beslissing van dat tribunaal af (donderdag), om verdere stappen te ondernemen.

Net zoals na het WADA-rapport over doping in de Russische atletiek spreekt het IOC over ‘een moeilijke keuze tussen collectieve verantwoordelijkheid en individuele gerechtigheid’. Rusland werd uiteindelijk geschorst door de Internationale Atletiekfederatie IAAF, maar er werd ruimte gelaten voor uitzonderingen. Atleten die konden bewijzen dat ze niet profiteren van het Russische systeem kunnen onder neutrale vlag naar de Spelen. Zo werden verspringster Darya Klishina en 800 meter-loopster Yuliya Stepanova opgevist.

Het IOC wil voorlopig geen enkel sportevenement of vergadering in Rusland houden en stelt voor om alternatieve locaties te zoeken voor grote internationale wintersportevenementen zoals wereldkampioenschappen en wereldbekerwedstrijden die de komende tijd in Rusland plaatsvinden. Alle olympische wintersportfederaties wordt verzocht om Rusland voorlopig te mijden. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content