Russische atletes kussen uit protest tegen anti-homowetten Poetin

© Reuters

Twee van de vier Russische atleten die goud behaalden op het WK atletiek in Moskou, kusten elkaar als protest tegen de anti-homowetten in het land.

Twee van de vier Russische vrouwen die goud behaalden op de 4 x 400 meter op het WK atletiek in Moskou, hebben hun medaille-uitreiking aangegrepen om te protesteren tegen de anti-homowetten in Rusland door elkaar op de mond te kussen. In Rusland staan gevangenisstraffen op ‘propaganda voor homoseksualiteit’. Er woedt een debat over het boycotten van de Olympische Winterspelen in het Russische Sotchi.

Taiana Firova en Xenia Ryzhova gaven aan hun medaille-uitreiking een politiek tintje. Nadat ze hun gouden medialle in ontvangst hadden genomen, kusten ze elkaar op de mond. Een duidelijk statement tegen de door Russisch president Vladimir Poetin ingevoerde wetten tegen homoseksualiteit. Zo is het bijvoorbeeld verboden in het bijzijn van minderjarigen over homoseksualiteit te praten.

Dat statement volgt op commotie rond een andere Russische atlete, Yelena Isinbayeva. Zij ontkende dat ze in een interview haar steun zou hebben uitgesproken voor de controversiële wetten. Ze werd “misbegrepen”, aangezien het Engels niet haar moedertaal is. “Wat ik wilde zeggen, is dat mensen de wetten in een land moeten respecteren (naar aanleiding van commentaar van een Zweedse atlete, nvdr.), zeker als ze ergens te gast zijn. Maar laat het duidelijk zijn dat ik de meningen van de andere atleten respecteer en laat me in de felste bewoordingen zeggen dat ik tegen elke discriminatie van holebi’s ben op grond van hun seksualiteit – overigens een schending van het Olympisch charter.”

Eerder was opgeroepen om Isinbayeva haar ambassadeursschap van de Jeugd Olympische Spelen af te nemen.

Moskou liet weten dat alle atleten vrij en veilig zullen zijn op de Olympische Winterspelen, maar dat ze zich desondanks aan de Russische wetten zullen moeten houden. Buitenlanders die de wet overtreden kunnen een boete tot 5.000 roebel krijgen, zo’n 114 euro, en tot 15 dagen administratief aangehouden worden. Zelfs uitzetting behoort tot de mogelijkheden.

Stephen Fry: ‘Hou Spelen weg uit fascistisch Rusland’

Het debat over de discriminerende wetten, en of in zo’n land wel Olympische Spelen kunnen gehouden worden, werd op scherp gesteld door de Britse acteur, komiek en auteur Stephen Fry. In een vlammende open brief aan zijn premier David Cameron en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) betoogde Fry dat Rusland hetzelfde doet als nazi-Duitsland in de jaren ’30. Hij waarschuwde het IOC niet dezelfde fout te maken als in 1936, toen de Olympische Spelen in Berlijn gehouden werden. “Die Spelen vonden plaats onder het toezicht van een tiran (Adolf Hitler, nvdr.) die een wet had uitgevaardigd voor de vervolging van een minderheid, mensen van wie de enige fout hun geboorte was. Poetin begaat nu dezelfde gestoorde misdaad, alleen worden dit keer zijn holebi’s geviseerd.”

Russische tv-presentator ontslagen nadat hij live uit de kast komt

De Russische atletes zijn niet de enige Russische stemmen die zich mengen in het debat. Politiek journalist Anton Krasovsky werd op staande voet ontslagen nadat hij live op KontrTV bekendmaakte dat hij homo is. “President Poetin, premier Medvedev, ik ben homo en ik ben net dezelfde mens als jullie,” zei Krasovsky. De journalist raakte prompt zijn baan kwijt en de zender waarvoor hij werkte haalde meteen de beelden van het internet. “Homo’s moeten moedig zijn in Rusland,’ vertelde Krasovsky aan CNN. ‘Ik heb dit gedaan omdat iemand het moest doen en omdat ze dit in het Kremlin moesten horen. Ik deed het niet om meer likes te krijgen op mijn Facebookpagina.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content