Russisch oppositieleider Navalny ‘niet verkiesbaar tot 2028’

Aleksei Navalny © Belga Image

De Russische oppositieleider Alexej Navalny mag zich niet verkiesbaar stellen tot 2028, zo heeft de Russische kiescommissie dinsdag verklaard.

Reden hievoor is zijn gerechtelijk verleden. Hiermee wordt één van de belangrijkste tegenstanders van de Russische president Vladimir Poetin monddood gemaakt, in aanloop naar de presidentsverkiezingen van maart volgend jaar.

De 41-jarige Aleksei Navalny, advocaat van beroep, zou zondag uit de gevangenis worden vrijgelaten. Hij werd dit jaar al drie keer opgesloten. De man voert de jongste maanden in heel het land campagne, ondanks herhaaldelijke waarschuwingen dat zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen niet ontvankelijk is.

Dinsdag zette Ella Pamfilova, voorzitster van de kiescommissie in Rusland, nog eens de puntjes op de i. Volgens haar kan Navalny zich de volgende tien jaar niet verkiesbaar stellen. Reden: zijn strafblad. “Tegen 2028 plus vijf maanden kan hij weer voluit kandideren. Hij heeft nog een heel leven voor zich. En hij heeft de kaarten in handen”, verklaarde ze aan de Russische persagentschappen.

De oppositieleider zelf verwijst altijd naar de Russische grondwet waarin staat dat iedereen zich kandidaat kan stellen, tenzij men in de gevangenis zit. Pamfilova baseert zich naar eigen zeggen op de kieswet. Het is nog niet officieel, maar het wordt wel algemeen verwacht dat Poetin, die sinds 1999 aan de macht is in Rusland, zich kandidaat zal stellen voor een vierde mandaat, dat loopt tot 2024.

Partner Content