Volgens het hoofd van het Russische agentschap voor biologische analyses zijn er geen sporen van de radioactieve stof polonium-210 aangetroffen op het lichaam van de PLO-leider Yasser Arafat. Dat bericht het Russische persbureau Interfax. Maar even later ontkende het agentschap dat de conversatie met Interfax ooit had plaatsgevonden.

Russische experts hebben geen sporen van de radioactieve stof polonium gevonden op het lichaam van de overleden Palestijnse leider. Dat verklaarde Vladimir Oejba, het hoofd van het federale agentschap voor biologische analyses, aan het Russische persagentschap Interfax.

In een gesprek met het Franse persbureau AFP ontkende het agentschap even later die bewering. "Wij hebben geen officiële resultaten gepubliceerd", verklaarde de woordvoerder. "Er is geen enkele communicatie geweest." Het Russische persbureau Interfax beweert dat het gesprek met Oejba wel degelijk heeft plaatsgevonden.

Weefselstalen

Het lichaam van Arafat werd in november vorig jaar opgegraven in de Palestijnse stad Ramallah. Om klaarheid te scheppen over de doodsoorzaak van de Palestijnse leider, werden toen weefselstalen afgenomen door drie onderzoeksteams. Behalve door de Russische experts werden ook tests gedaan door Zwitserse en Franse onderzoekers.

Een artikel in het medische vakblad The Lancet had de vergiftigingstheorie onlangs nieuw leven in geblazen. Het tijdschrift beriep zich daarvoor op de onderzoeksresultaten van de Zwitserse experts. Zij zouden sporen van polonium op het lichaam van Arafat hebben aangetroffen.

Arafat

De PLO- leider stierf in 2004 op 75-jarige leeftijd in een Frans militair ziekenhuis in Percy. Een maand voordien was hij thuis ernstig ziek geworden. In de Arabische wereld doen over zijn dood sindsdien allerlei complottheorieën de ronde.

Het bekendste slachtoffer van het gif is de Russische dissident Aleksandr Litvinenko. Hij overleed in 2006 in een Londens ziekenhuis aan poloniumvergiftiging. (Belga/YD)

Volgens het hoofd van het Russische agentschap voor biologische analyses zijn er geen sporen van de radioactieve stof polonium-210 aangetroffen op het lichaam van de PLO-leider Yasser Arafat. Dat bericht het Russische persbureau Interfax. Maar even later ontkende het agentschap dat de conversatie met Interfax ooit had plaatsgevonden.Russische experts hebben geen sporen van de radioactieve stof polonium gevonden op het lichaam van de overleden Palestijnse leider. Dat verklaarde Vladimir Oejba, het hoofd van het federale agentschap voor biologische analyses, aan het Russische persagentschap Interfax.In een gesprek met het Franse persbureau AFP ontkende het agentschap even later die bewering. "Wij hebben geen officiële resultaten gepubliceerd", verklaarde de woordvoerder. "Er is geen enkele communicatie geweest." Het Russische persbureau Interfax beweert dat het gesprek met Oejba wel degelijk heeft plaatsgevonden.Het lichaam van Arafat werd in november vorig jaar opgegraven in de Palestijnse stad Ramallah. Om klaarheid te scheppen over de doodsoorzaak van de Palestijnse leider, werden toen weefselstalen afgenomen door drie onderzoeksteams. Behalve door de Russische experts werden ook tests gedaan door Zwitserse en Franse onderzoekers.Een artikel in het medische vakblad The Lancet had de vergiftigingstheorie onlangs nieuw leven in geblazen. Het tijdschrift beriep zich daarvoor op de onderzoeksresultaten van de Zwitserse experts. Zij zouden sporen van polonium op het lichaam van Arafat hebben aangetroffen.De PLO- leider stierf in 2004 op 75-jarige leeftijd in een Frans militair ziekenhuis in Percy. Een maand voordien was hij thuis ernstig ziek geworden. In de Arabische wereld doen over zijn dood sindsdien allerlei complottheorieën de ronde.Het bekendste slachtoffer van het gif is de Russische dissident Aleksandr Litvinenko. Hij overleed in 2006 in een Londens ziekenhuis aan poloniumvergiftiging. (Belga/YD)