Russisch konvooi ‘provoceert’ Kiev

Een konvooi van het Oekraïense regeringsleger rukt op in de buurt van de stad Lysyschansk in het oosten van het land. © BELGAIMAGE

Oekraïne beschuldigt Rusland van militaire provocatie aan de grens. Een konvooi van legervoertuigen bereikte bijna het Oekraïens grondgebied. Ondertussen gaat de strijd tussen regeringstroepen en rebellen rond Donetsk en Loehansk voort.

Oekraïne heeft Rusland opnieuw beschuldigd van militaire provocatie aan de grens. Een groot konvooi legervoertuigen kwam bijna tot op Oekraïens grondgebied, zegt Kiev. ‘Ze willen het hele conflict provoceren’, verklaarde Valeri Tsjaly, vicechef van de presidentiële administratie.

Wegens de ‘Russische agressie’ heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko de legerleiding bijeen geroepen voor overleg. Voorlopig lijkt het gevaar echter geweken, zegt Tsjaly.

Oekraïne zegt al wekenlang vanuit Russisch gebied beschoten te worden. Rusland van zijn kant klaagde al meermaals over beschietingen van Oekraïense kant. Daarbij zou minstens één burger om het leven gekomen zijn en raakten verschillende huizen beschadigd.

Ondertussen gaat de strijd rond de separatistenbolwerken Donetsk en Loehansk tussen regeringstroepen en opstandelingen onverminderd voort. In Donetsk raakten volgens het stadsbestuur woningen beschadigd door granaten en zijn bovenleidingen van veel buslijnen losgerukt. In Loehansk zitten honderdduizenden mensen zonder water of elektriciteit. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content