Volgens het federaal agentschap voor de statistiek (FSSS) zal het aantal inwoners in Rusland de volgende twintig jaar sterk dalen naar 107 miljoen inwoners. Op dit moment telt het land 143 miljoen inwoners. Poetin hoopt dat cijfer met zijn programma op te boksen naar 154 miljoen. Hij belooft extra subsidies voor gezinnen met minstens drie kinderen. Daarmee wil hij verhinderen dat het land leegbloedt.

Stappenplan "De strijd tegen de demografische achteruitgang krijgt de hoogste prioriteit", laat Poetin weten. Hij beloofde dat, na zijn eed op 7 mei als president, zijn eerste decreet uit een stappenplan zal bestaan om zijn verkiezingsbeloftes in daden om te zetten. "Een groot, sterk en welvarend gezin: daarop moeten de staat, de maatschappij en de religieuze organisaties hun aandacht vestigen."

De demografische complicaties zijn lang niet de enige problemen in Rusland. Ook de strijd tegen genotsmiddelen zoals drugs, alcohol en tabak zijn niet onbelangrijk.

Alcoholisme

Alcoholisme is altijd al een chronisch probleem geweest in Rusland. Uit een rapport van de Russische Openbare Kamer, vrijgegeven in 2009, blijkt dat niet minder dan een half miljoen Russen jaarlijks sterven aan alcoholmisbruik. Die Russische Openbare Kamer is een overkoepelend comité dat de activiteiten van het Russisch Parlement en de overheid in de gaten houdt. Ze heeft ook een adviserende rol.

Zeventien liter De Rus drinkt gemiddeld zo'n 17 liter alcohol per jaar. Het rapport gaf ook nog te kennen dat alcohol de boosdoener is in 80% van de moorden die gepleegd worden in Rusland, en in 40% van de zelfmoorden.

De CIA publiceert jaarlijks een lijst met de gemiddelde levensduur van zo goed als alle landen. Rusland staat op plaats 163 met 66,45 jaar. Veel armere landen als India, Guatemala en Irak gaan Rusland vooraf. Ter vergelijking: België staat op de 38ste plaats met een gemiddelde levensduur van 79,65 jaar. Monaco komt als winnaar uit de bus, met 89,65 jaar. (Belga/SDG)

Volgens het federaal agentschap voor de statistiek (FSSS) zal het aantal inwoners in Rusland de volgende twintig jaar sterk dalen naar 107 miljoen inwoners. Op dit moment telt het land 143 miljoen inwoners. Poetin hoopt dat cijfer met zijn programma op te boksen naar 154 miljoen. Hij belooft extra subsidies voor gezinnen met minstens drie kinderen. Daarmee wil hij verhinderen dat het land leegbloedt. Stappenplan "De strijd tegen de demografische achteruitgang krijgt de hoogste prioriteit", laat Poetin weten. Hij beloofde dat, na zijn eed op 7 mei als president, zijn eerste decreet uit een stappenplan zal bestaan om zijn verkiezingsbeloftes in daden om te zetten. "Een groot, sterk en welvarend gezin: daarop moeten de staat, de maatschappij en de religieuze organisaties hun aandacht vestigen." De demografische complicaties zijn lang niet de enige problemen in Rusland. Ook de strijd tegen genotsmiddelen zoals drugs, alcohol en tabak zijn niet onbelangrijk. Alcoholisme Alcoholisme is altijd al een chronisch probleem geweest in Rusland. Uit een rapport van de Russische Openbare Kamer, vrijgegeven in 2009, blijkt dat niet minder dan een half miljoen Russen jaarlijks sterven aan alcoholmisbruik. Die Russische Openbare Kamer is een overkoepelend comité dat de activiteiten van het Russisch Parlement en de overheid in de gaten houdt. Ze heeft ook een adviserende rol. Zeventien liter De Rus drinkt gemiddeld zo'n 17 liter alcohol per jaar. Het rapport gaf ook nog te kennen dat alcohol de boosdoener is in 80% van de moorden die gepleegd worden in Rusland, en in 40% van de zelfmoorden. De CIA publiceert jaarlijks een lijst met de gemiddelde levensduur van zo goed als alle landen. Rusland staat op plaats 163 met 66,45 jaar. Veel armere landen als India, Guatemala en Irak gaan Rusland vooraf. Ter vergelijking: België staat op de 38ste plaats met een gemiddelde levensduur van 79,65 jaar. Monaco komt als winnaar uit de bus, met 89,65 jaar. (Belga/SDG)