De Russische hoofdstad zet zich schrap voor een betoging tegen Russisch president Vladimir Poetin op de nationale feestdag. Ze wordt gezien als een test voor de intimidatiecampagne van het Kremlin tegen de oppositie. Er worden zo'n 50.000 betogers verwacht. De betogers trekken door het centrum van Moskou, onder het toeziend oog van de massaal opgedaagde ordediensten.

'Poetin is een dief'

De betoging kwam iets later dan gepland op gang, maar de eerste slogans klonken al snel. "Poetin is een dief!". "Wij (de burgers, nvdr.) hebben de macht!" En sporadisch ook een "Poetin, vertrek naar Magadan!", verwijzend naar oud Russisch gevangenenkamp.

Omstreeks14u30 plaatselijke tijd meldde de oppositie dat er minstens 50.000 betogers opgedaagd waren. De politie hield het op 18.000. Sergei Udaltsov, leider van het Linkse Front, gewaagde een halfuur later al van 100.000 deelnemers.

Rond 16u begon de betoging stil te vallen en gingen de meeste mensen naar huis. Er zouden geen incidenten geweest zijn.

Intimidatie

Daags voor de betoging werden de huizen van oppositieleden en activisten nog onderzocht door de politie. Verschillende oppositieleiders moeten zich vandaag om 11u melden op het politiebureau, waardoor zij waarschijnlijk de eerste uren van de betoging zullen missen.

De betoging zal moeten bewijzen dat de oppositie niet gebroken is door de recente wetgeving die zware boetes oplegt voor 'illegale betogingen'. (GM)

De Russische hoofdstad zet zich schrap voor een betoging tegen Russisch president Vladimir Poetin op de nationale feestdag. Ze wordt gezien als een test voor de intimidatiecampagne van het Kremlin tegen de oppositie. Er worden zo'n 50.000 betogers verwacht. De betogers trekken door het centrum van Moskou, onder het toeziend oog van de massaal opgedaagde ordediensten. 'Poetin is een dief'De betoging kwam iets later dan gepland op gang, maar de eerste slogans klonken al snel. "Poetin is een dief!". "Wij (de burgers, nvdr.) hebben de macht!" En sporadisch ook een "Poetin, vertrek naar Magadan!", verwijzend naar oud Russisch gevangenenkamp.Omstreeks14u30 plaatselijke tijd meldde de oppositie dat er minstens 50.000 betogers opgedaagd waren. De politie hield het op 18.000. Sergei Udaltsov, leider van het Linkse Front, gewaagde een halfuur later al van 100.000 deelnemers.Rond 16u begon de betoging stil te vallen en gingen de meeste mensen naar huis. Er zouden geen incidenten geweest zijn.Intimidatie Daags voor de betoging werden de huizen van oppositieleden en activisten nog onderzocht door de politie. Verschillende oppositieleiders moeten zich vandaag om 11u melden op het politiebureau, waardoor zij waarschijnlijk de eerste uren van de betoging zullen missen. De betoging zal moeten bewijzen dat de oppositie niet gebroken is door de recente wetgeving die zware boetes oplegt voor 'illegale betogingen'. (GM)