‘Rusland zal niet aansturen op militaire escalatie’

Sergei Lavrov © AFP

Nadat Rusland eerder al de aanval veroordeeld had en liet verstaan dat de Amerikaanse actie in strijd is met het internationaal recht, gaan de Russen nu nog een stap verder.

Het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken heeft beslist om het luchtruimakkoord met de Verenigde Staten te schorsen na de raketaanval van de Amerikanen op de Syrische luchtmachtbasis Shayrat, van waaruit de gifgasaanval van dinsdag zou zijn uitgevoerd.

De dodentol van die raketaanval is ondertussen reeds opgelopen tot zes, laat het Syrische leger weten. Nadat Rusland eerder al de aanval veroordeeld had en liet verstaan dat de Amerikaanse actie in strijd is met het internationaal recht, gaan de Russen nu nog een stap verder.

In 2015 sloten beide landen een memorandum rond veiligheidsmaatregelen in Syrië. Zowel Rusland als de VS bombarderen in Syrië tegen Islamitische Staat (IS) maar dat doen ze niet zij aan zij. Met dit akkoord wouden beide grootmachten voorkomen dat ze elkaar zouden hinderen tijdens luchtaanvallen om zo ongelukken te vermijden.

Geen militaire escalatie

Toch zal Rusland niet aansturen op een militaire escalatie, meldt BBC op basis van de Russische regeringsgezinde krant Rossiiskaya Gazeta. In het Russisch parlement klonk het: “Hoe kunnen we reageren? Natuurlijk niet door militaire acties (…) Daar ligt onze kracht niet, die ligt in ons eigen logisch begrip van de gebeurtenissen”, zei Pjotr Tolstoj, vicevoorzitter van de Doema.

Rusland moet daarentegen kalm en logisch reageren om de internationale wetten te verdedigen, “zoals de Russische president Vladimir Poetin vandaag deed”.

De voorzitter van de Doema, Viasjeslav Volodin, vroeg aan Tolstoj om een mededeling op te stellen, gericht aan PACE (Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa) en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), over de luchtaanvallen van de VS op de Syrische luchtmachtbasis.

Partner Content