Rusland heeft zich bereid verklaard mee te werken aan het antiraketsysteem van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO zaterdag gezegd na afloop van de NAVO-Rusland-top in Lissabon.

De NAVO-lidstaten geraakten het op hun top in de Portugese hoofdstad vrijdagavond eens over een nieuw strategisch concept. Belangrijke nieuwigheid daarin is de gezamenlijke uitbouw van een antiraketsysteem. Rusland is dus bereid daaraan mee te werken. Volgens Rasmussen hebben beide partijen schriftelijk vastgelegd dat ze geen bedreiging meer vormen voor elkaar.

De Russische president Dmitri Medvedev bevestigde dat. 'Een periode van zeer moeilijke, gespannen relaties is voorbij'. Rusland was voor het eerst sinds de Russisch-Georgische oorlog in 2008 aanwezig op een NAVO-top.

Medvedev bedankte de Amerikaanse president Barack Obama voor zijn moed om af te zien van het antiraketschild dat de voormalige president George Bush voor ogen had.

De NAVO en Rusland gaan vooral meer samenwerken in Afghanistan. Zo is Rusland volgens Rasmussen ermee akkoord gegaan meer voorraden voor de NAVO-missie in Afghanistan via Russisch grondgebied te laten passeren. De NAVO en Rusland gaan volgens Rasmussen ook meer samenwerken op het vlak van onder meer terrorisme en massavernietigingswapens.

NAVO blijft ook na 2014 in Afghanistan
De NAVO zal in Afghanistan een ondersteunende rol blijven spelen nadat het bondgenootschap in 2014 de verantwoordelijkheid voor de militaire operaties aan het Afghaanse leger heeft overgedragen.

Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zaterdag gezegd na afloop van een topontmoeting met alle partners die bijdragen aan de internationale troepenmacht ISAF.

De NAVO-leiders gaven groen licht voor de geleidelijke terugtrekking uit Afghanistan vanaf 2011, die gepaard moet gaan met de geleidelijke machtsoverdracht aan de Afghaanse overheid. Tegen 2014 moet die overdracht afgerond zijn.

'België ook na 2011 actief in Afghanistan'

Ontslagnemend premier Yves Leterme zei in Lissabon dat België best ook na 2011 actief kan blijven in Afghanistan, 'maar dan veel minder militair'. Die beslissing ligt echter in handen van de nieuwe federale regering, aldus Leterme.

De internationale gemeenschap zal vooral op het vlak van heropbouw, economische heropleving, onderwijs en vorming in Afghanistan actief blijven. Leterme kan zich 'niet voorstellen dat België zich zou onttrekken aan die collectieve inspanning'.

Rusland heeft zich bereid verklaard mee te werken aan het antiraketsysteem van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO zaterdag gezegd na afloop van de NAVO-Rusland-top in Lissabon.De NAVO-lidstaten geraakten het op hun top in de Portugese hoofdstad vrijdagavond eens over een nieuw strategisch concept. Belangrijke nieuwigheid daarin is de gezamenlijke uitbouw van een antiraketsysteem. Rusland is dus bereid daaraan mee te werken. Volgens Rasmussen hebben beide partijen schriftelijk vastgelegd dat ze geen bedreiging meer vormen voor elkaar.De Russische president Dmitri Medvedev bevestigde dat. 'Een periode van zeer moeilijke, gespannen relaties is voorbij'. Rusland was voor het eerst sinds de Russisch-Georgische oorlog in 2008 aanwezig op een NAVO-top.Medvedev bedankte de Amerikaanse president Barack Obama voor zijn moed om af te zien van het antiraketschild dat de voormalige president George Bush voor ogen had. De NAVO en Rusland gaan vooral meer samenwerken in Afghanistan. Zo is Rusland volgens Rasmussen ermee akkoord gegaan meer voorraden voor de NAVO-missie in Afghanistan via Russisch grondgebied te laten passeren. De NAVO en Rusland gaan volgens Rasmussen ook meer samenwerken op het vlak van onder meer terrorisme en massavernietigingswapens. NAVO blijft ook na 2014 in Afghanistan De NAVO zal in Afghanistan een ondersteunende rol blijven spelen nadat het bondgenootschap in 2014 de verantwoordelijkheid voor de militaire operaties aan het Afghaanse leger heeft overgedragen.Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zaterdag gezegd na afloop van een topontmoeting met alle partners die bijdragen aan de internationale troepenmacht ISAF. De NAVO-leiders gaven groen licht voor de geleidelijke terugtrekking uit Afghanistan vanaf 2011, die gepaard moet gaan met de geleidelijke machtsoverdracht aan de Afghaanse overheid. Tegen 2014 moet die overdracht afgerond zijn.'België ook na 2011 actief in Afghanistan'Ontslagnemend premier Yves Leterme zei in Lissabon dat België best ook na 2011 actief kan blijven in Afghanistan, 'maar dan veel minder militair'. Die beslissing ligt echter in handen van de nieuwe federale regering, aldus Leterme.De internationale gemeenschap zal vooral op het vlak van heropbouw, economische heropleving, onderwijs en vorming in Afghanistan actief blijven. Leterme kan zich 'niet voorstellen dat België zich zou onttrekken aan die collectieve inspanning'.