Rusland wil controversieel militair manoeuvre aan Europese grens uitbreiden

26/10/17 om 13:38 - Bijgewerkt om 13:39

Bron: Der Spiegel

Rusland wil haar grootschalige militaire oefeningen aan de NAVO-grens uitbreiden en intensifiëren. President Vladimir Poetin wil dat de zogenaamde 'Zapad-manoeuvres' voortaan om de twee jaar plaatsvinden. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

Rusland wil controversieel militair manoeuvre aan Europese grens uitbreiden

Een Russische helikopter en soldaten tijdens de Zapad-oefening van 2013 © Reuters

Rusland wil de militaire oefeningen die ze momenteel om de vier jaar aan de Europese buitengrenzen organiseert voortaan om de twee jaar uitvoeren. Bovendien zouden in de toekomst meer soldaten aan het zogenaame 'Sapad-manoeuvre' deelnemen. Dat heeft het Duitse weekblad Der Spiegel.

De Zapad-oefeningen, wat letterlijk 'Westen' betekent, wordt georganiseerd door de zogenaamde Unie van Rusland en Wit-Rusland, een supranationale entiteit die in 1996 werd opgericht. De vorige operatie vond onder meer plaats tegen de Poolse en de Litouwse grens, waarbij een aanval van enkele denkbeeldig Westerse mogendheden, Veyshnoria, Vesbaria and Lubenia werd gesimuleerd.

Bij de oefeningen waren volgens de Russische overheden ongeveer 12.700 militairen betrokken. Het Westen volgde de operatie met argusogen en oordeelde dat er zeker tussen de 60.000 en de 100.000 soldaten hebben deelgenomen.

Naar aanloop van de betwiste operatie stuurde de NAVO extra troepen naar de omliggende landen als afschrikkingseffect. Bij de NAVO vreesden sommigen immers dat Rusland, naar analogie van het Oekraïense schiereiland Krim, vijandige bedoelingen had. In Rusland deed men dat echter af als propaganda en onjuiste insinuaties.

Binnen enkele weken komen de Europese ministers van Defensie opnieuw samen. De Russische plannen zullen daar ongetwijfeld hoog op de agenda staan.

Onze partners