Rusland voert ’totaal verbod’ in op meeste voedingsproducten uit EU en VS

Dimitri Medvedev © EPA

Rusland stelt een invoerverbod van een jaar in op de meeste voedingsproducten uit EU en VS. Het gaat om rundvlees, varkensvlees, gevogelte, melk, kaas, fruit en groenten. Alcohol blijft buiten schot.

De Russische premier Dmitri Medvedev heeft een ’totaal verbod’ voor een jaar aangekondigd voor de invoer van de meeste voedingsproducten uit de Europese Unie en de Verenigde Staten. Het importverbod slaat op rundvlees, varkensvlees, gevogelte, melk, kaas, fruit en groenten. Alcohol blijft buiten schot. Naast de EU en de VS worden ook Canada, Noorwegen en Australië getroffen.

De Russische premier heeft de beslissing donderdag ondertekend. Het verbod gaat meteen in en zal een jaar lang gelden. De regering is bereid om het invoerverbod weer op te heffen wanneer de situatie verandert en de partners voor een “constructieve benadering” kiezen, zo deelt Medvedev nog mee.

Mogelijk vliegverbod boven Siberië

Daarnaast worden nog enkele andere maatregelen genomen. Zo kunnen Oekraïense luchtvaartmaatschappijen hun transitvluchten naar andere landen voortaan niet meer via Rusland laten plaatsvinden. Daarnaast wordt ook gedreigd met een vliegverbod boven Siberië. Op die manier wordt de kortste route tussen Europa en de landen aan de Stille Oceaan geblokkeerd. Maar concrete stappen in die zin werden voorlopig nog niet genomen. “Er wordt gewerkt aan die maatregelen”, zo meldt het Russische persbureau Tass. Het sluiten van het luchtruim voor dergelijke verbindingen zou in elk geval een “ernstige maatregel” zijn, meent Medvedev. De luchtvaartmaatschappijen zullen erdoor geconfronteerd worden met een enorme meerkost aan brandstof. Rusland ziet dat als een mogelijke gepaste reactie tegen de westerse maatregelen die de Russische luchtvaartmaatschappij Dobrolet hebben getroffen.

Internationaal isolement van Rusland vergroten

De maatregelen zullen “enkel het internationale isolement van Rusland vergroten” en wellicht de inflatie opvoeren, reageerden de Verenigde Staten eerder. “De Russische acties in Oekraïne en de sancties die opgelegd werden hebben een zwakke Russische economie nog zwakker gemaakt”, aldus Laura Lucas Magnuson, woordvoerster voor de Amerikaanse National Security Council. Ze verwees naar een waarschuwing van de Russische centrale bank dat de reeds hoge inflatie nog zal verhoogd worden door beperkingen op de import van voedingsproducten.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content