De bekendmaking strookt niet met de bevindingen van een eerder internationaal onderzoek. Een 'Joint Investigation Team', een onderzoeksteam met mensen uit Nederland, Oekraïne, Maleisië, België en Australië, gaat ervan uit dat een uit Rusland aangevoerde raket door pro-Russische separatisten is gebruikt.

Volgens de Russische generaal Nikolaj Parsjin echter is de raket in 1986 in een fabriek ten noorden van Moskou gemaakt en naar Oekraïne vervoerd. Het projectiel was in 2014 in handen van een Oekraïense legereenheid, de 223ste luchtverdedigingseenheid. Die was betrokken bij de strijd tegen opstandelingen in het oosten van Oekraïne. Westerse onderzoekers zijn welkom om de documentatie in te zien die over de productie en het transport van de raket zijn gevonden, melden Russische media. De nieuwe gegevens zijn al naar Nederland gestuurd.

Het vliegtuig werd vier jaar geleden neergeschoten boven het oosten van Oekraïne. De 298 inzittenden, vooral Nederlanders, maar ook vier Belgen, kwamen daarbij om het leven. Het toestal was onder weg van Schiphol naar Kuala Lumpur in Maleisië toen het werd geraakt door een luchtdoelraket. In het oosten van Oekraïne woedde toen een hevige strijd tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.

De bekendmaking strookt niet met de bevindingen van een eerder internationaal onderzoek. Een 'Joint Investigation Team', een onderzoeksteam met mensen uit Nederland, Oekraïne, Maleisië, België en Australië, gaat ervan uit dat een uit Rusland aangevoerde raket door pro-Russische separatisten is gebruikt. Volgens de Russische generaal Nikolaj Parsjin echter is de raket in 1986 in een fabriek ten noorden van Moskou gemaakt en naar Oekraïne vervoerd. Het projectiel was in 2014 in handen van een Oekraïense legereenheid, de 223ste luchtverdedigingseenheid. Die was betrokken bij de strijd tegen opstandelingen in het oosten van Oekraïne. Westerse onderzoekers zijn welkom om de documentatie in te zien die over de productie en het transport van de raket zijn gevonden, melden Russische media. De nieuwe gegevens zijn al naar Nederland gestuurd. Het vliegtuig werd vier jaar geleden neergeschoten boven het oosten van Oekraïne. De 298 inzittenden, vooral Nederlanders, maar ook vier Belgen, kwamen daarbij om het leven. Het toestal was onder weg van Schiphol naar Kuala Lumpur in Maleisië toen het werd geraakt door een luchtdoelraket. In het oosten van Oekraïne woedde toen een hevige strijd tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.