Rusland voert een verbod in op de invoer van Europese groenten uit vrees voor de EHEC-darmbacterie die in Duitsland al 16 doden eiste en honderden mensen ziek maakte. Alle Europese groenten die al in het land zijn, worden in beslag genomen.

KomkommersRusland voert die drastische maatregel in omdat Duitsland eerder aanvoerde dat Spaanse komkommers de oorzaak zijn van de dodelijke darmbacterie. Ironisch genoeg is intussen gebleken dat dit niet zo is. Duitsland heeft dat toegegeven en Europa heeft dat bevestigd. De echte oorzaak van de EHEC-bacterie is totaal niet gekend.

Zware klap

Dat verhindert Rusland dus niet om alle groenten uit de hele Europese Unie te verbieden. Voor de Belgische tuinbouw is dat een klap van 30 miljoen euro. De gevolgen zullen allicht nog groter zijn, zei Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond op Radio 1. "De Europese markt zal met een groot overschot kampen en daar moeten andere afzetmarkten voor worden gezocht. Dat betekent dat de prijzen zwaar onder druk komen te staan."

Boos op Duitsland

"Duitsland heeft te snel gecommuniceerd dat de Spaanse komkommers verantwoordelijk zijn voor de golf van besmettingen met de dodelijke EHEC-bacterie," zegt de Boerenbond. " Dat heeft het imago van de verse groenten en dus van de tuinbouwbedrijven geschaad.. Het zal nu moeilijk zijn om de markt terug te winnen en het imago te herstellen. Sectoren die er niets mee te maken hebben, voelen de gevolgen. Het is daarom belangrijk dat Duitsland snel de bron van de infectie vindt. Er is niets aan de hand met de Vlaamse groenten."

Het voedselagentschap FAVV sluit zich vanochtend aan bij de bevindingen van Duitsland en Europa dat de EHEC-bacterie niet terug te vinden is op Spaanse komkommers. Ons land vraagt aan Duitsland om zo snel mogelijk de werkelijke bron van de dodelijke bacterie op te sporen.

Disproportioneel

De Europese Commissie gaat Rusland om uitleg vragen. Brussel noemde de maatregel van Moskou donderdag "disproportioneel". Volgens woordvoerder Frédéric Vincent van de EU-Commissie voor Openbare Gezondheid heeft het Russische embargo betrekking op een export ter waarde van jaarlijks 3 tot 4 miljard euro.

Crisis duurt nog maanden

In een interview met de BBC zegt topman Reinhard Burger van het Duitse Robert Koch gezondheidsinstituut dat de uitbraak van de EHEC-bacterie nog maanden zal duren en dat het goed mogelijk is dat de Duitsers de oorzaak nooit zullen achterhalen. "Het aantal nieuwe dodelijke slachtoffers zal dalen, maar de crisis zal weken, allicht maanden duren."

Sorry

De Spaanse overheid is intussen van plan schadevergoeding te eisen omdat Duitsland de Spaanse komkommers onterecht aanwees als bron van de dodelijke bacterie. Spanje raamt de schade voor de groentetelers op meer dan 200 miljoen euro per week.

"We moesten de risico's tegen elkaar afwegen," zegt Reinhard Bruger. "We wilden zo snel mogelijk nieuwe gevallen voorkomen. Het spijt me ontzettend voor de Spaanse boeren. Sorry" (EE)

Rusland voert een verbod in op de invoer van Europese groenten uit vrees voor de EHEC-darmbacterie die in Duitsland al 16 doden eiste en honderden mensen ziek maakte. Alle Europese groenten die al in het land zijn, worden in beslag genomen.KomkommersRusland voert die drastische maatregel in omdat Duitsland eerder aanvoerde dat Spaanse komkommers de oorzaak zijn van de dodelijke darmbacterie. Ironisch genoeg is intussen gebleken dat dit niet zo is. Duitsland heeft dat toegegeven en Europa heeft dat bevestigd. De echte oorzaak van de EHEC-bacterie is totaal niet gekend.Zware klap Dat verhindert Rusland dus niet om alle groenten uit de hele Europese Unie te verbieden. Voor de Belgische tuinbouw is dat een klap van 30 miljoen euro. De gevolgen zullen allicht nog groter zijn, zei Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond op Radio 1. "De Europese markt zal met een groot overschot kampen en daar moeten andere afzetmarkten voor worden gezocht. Dat betekent dat de prijzen zwaar onder druk komen te staan."Boos op Duitsland "Duitsland heeft te snel gecommuniceerd dat de Spaanse komkommers verantwoordelijk zijn voor de golf van besmettingen met de dodelijke EHEC-bacterie," zegt de Boerenbond. " Dat heeft het imago van de verse groenten en dus van de tuinbouwbedrijven geschaad.. Het zal nu moeilijk zijn om de markt terug te winnen en het imago te herstellen. Sectoren die er niets mee te maken hebben, voelen de gevolgen. Het is daarom belangrijk dat Duitsland snel de bron van de infectie vindt. Er is niets aan de hand met de Vlaamse groenten." Het voedselagentschap FAVV sluit zich vanochtend aan bij de bevindingen van Duitsland en Europa dat de EHEC-bacterie niet terug te vinden is op Spaanse komkommers. Ons land vraagt aan Duitsland om zo snel mogelijk de werkelijke bron van de dodelijke bacterie op te sporen.Disproportioneel De Europese Commissie gaat Rusland om uitleg vragen. Brussel noemde de maatregel van Moskou donderdag "disproportioneel". Volgens woordvoerder Frédéric Vincent van de EU-Commissie voor Openbare Gezondheid heeft het Russische embargo betrekking op een export ter waarde van jaarlijks 3 tot 4 miljard euro. Crisis duurt nog maanden In een interview met de BBC zegt topman Reinhard Burger van het Duitse Robert Koch gezondheidsinstituut dat de uitbraak van de EHEC-bacterie nog maanden zal duren en dat het goed mogelijk is dat de Duitsers de oorzaak nooit zullen achterhalen. "Het aantal nieuwe dodelijke slachtoffers zal dalen, maar de crisis zal weken, allicht maanden duren."Sorry De Spaanse overheid is intussen van plan schadevergoeding te eisen omdat Duitsland de Spaanse komkommers onterecht aanwees als bron van de dodelijke bacterie. Spanje raamt de schade voor de groentetelers op meer dan 200 miljoen euro per week. "We moesten de risico's tegen elkaar afwegen," zegt Reinhard Bruger. "We wilden zo snel mogelijk nieuwe gevallen voorkomen. Het spijt me ontzettend voor de Spaanse boeren. Sorry" (EE)