Rusland vaker toneel bloedige aanslagen

Rusland is tijdens de voorbije jaren vaker getroffen door bomaanslagen.

Rusland is tijdens de voorbije jaren vaker getroffen door bomaanslagen. Een overzicht van enkele aanslagen:


2010: Twee vrouwelijke zelfmoordenaars blazen zichzelf op 29 maart op in de metro van Moskou. Zeker 37 mensen komen om het leven.

2009: In november sterven 26 mensen tijdens een bomaanslag op de Nevsky Express, de treinverbinding tussen Moskou en Sint-Petersburg. Islamitische extremisten eisen de aanslag later op en kondigen een sabotageoorlog aan tegen de ‘bloedige bezettingspolitiek’ van Rusland in de Kaukasus.

2004: Een zelfmoordenaar, naar verluidt uit Tsjetsjenië, blaast zichzelf in februari op in een metrovoertuig in Moskou. Er vallen 39 doden. Eind augustus komen negentig mensen om het leven als twee passagiersvliegtuigen na bomexplosies neerstorten in de buurt van Moskou.

Een week later gijzelen rebellen een school in de stad Beslan. Ze zouden strijden voor een onafhankelijk Tsjetsjenië. Na een belegering van 52 uur eindigt de gijzeling in een bloedbad waarbij 331 gegijzelden (van wie de helft kinderen) en 31 rebellen sterven.

2002: Tsjetsjeense terroristen gijzelen in oktober zevenhonderd bezoekers van een theater in Moskou. Tijdens de bevrijdingsactie worden 129 gegijzelden en 41 terroristen gedood, de meesten als gevolg van het inademen van giftig gas.

In december brengt een zelfmoordenaar een vrachtwagen vol explosieven tot ontploffing bij een gebouw van de pro-Russische regering in Tsjetsjenië. Meer dan zestig mensen sterven.

1999: Meer dan tweehonderd mensen komen in september om het leven als bommen ontploffen in appartementsgebouwen in drie steden, waaronder Moskou. De Russische overheid geeft Tsjetsjeense rebellen de schuld. De opstandelingen beweren dat de geheime diensten van Rusland achter het bloedbad zitten.

(ANP/REUTERS/DPA/DE VOLKSKRANT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content