Via sociale media of via televisienetwerk RT (voorheen Russia Today) zou Rusland proberen om medestanders te ondersteunen. Vooral jonge mensen zijn de doelgroep. In sommige gevallen is het eenvoudigweg de bedoeling om twijfel te zaaien over het belang van het Europese Parlement en om de participatiegraad in de verkiezingen te doen afnemen.

Hooggeplaatste inlichtingenfunctionarissen beklemtonen wel dat de Russische pogingen tot inmenging tot op heden minder zichtbaar zijn dan bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 (waar Rusland de e-mails van prominente Democraten hackte) of de Franse verkiezingen in mei 2017 (waar Russische fondsen gebruikt zijn om de extreemrechtse Marine Le Pen te steunen).

De Europese inlichtingendiensten kunnen maar moeilijk achterhalen wie precies achter de Russische campagne voor verkiezingsbeïnvloeding steekt. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat de politieke leiding in Moskou strategische doelwitten geeft. Daarbij kan het gaan om Ruslandvriendelijke krachten te promoten of tweedracht binnen de EU of de NAVO te zaaien. Verschillende diensten en actoren gaan dan relatief zelfstandig en zonder veel coördinatie aan de slag. Zo is naast de Russische binnenlandse geheime dienst FSB en de militaire buitenlandse inlichtingendienst GROe ook nog het zogeheten Internet Research Agency in Sint-Petersburg actief op dat domein.

De Russische regering wijst de beschuldigingen categoriek van de hand. Rusland wil de Europese verkiezingen niet beïnvloeden, noch zijn er zulke intenties bij andere verkiezingen, reageerde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Via sociale media of via televisienetwerk RT (voorheen Russia Today) zou Rusland proberen om medestanders te ondersteunen. Vooral jonge mensen zijn de doelgroep. In sommige gevallen is het eenvoudigweg de bedoeling om twijfel te zaaien over het belang van het Europese Parlement en om de participatiegraad in de verkiezingen te doen afnemen. Hooggeplaatste inlichtingenfunctionarissen beklemtonen wel dat de Russische pogingen tot inmenging tot op heden minder zichtbaar zijn dan bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 (waar Rusland de e-mails van prominente Democraten hackte) of de Franse verkiezingen in mei 2017 (waar Russische fondsen gebruikt zijn om de extreemrechtse Marine Le Pen te steunen).De Europese inlichtingendiensten kunnen maar moeilijk achterhalen wie precies achter de Russische campagne voor verkiezingsbeïnvloeding steekt. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat de politieke leiding in Moskou strategische doelwitten geeft. Daarbij kan het gaan om Ruslandvriendelijke krachten te promoten of tweedracht binnen de EU of de NAVO te zaaien. Verschillende diensten en actoren gaan dan relatief zelfstandig en zonder veel coördinatie aan de slag. Zo is naast de Russische binnenlandse geheime dienst FSB en de militaire buitenlandse inlichtingendienst GROe ook nog het zogeheten Internet Research Agency in Sint-Petersburg actief op dat domein. De Russische regering wijst de beschuldigingen categoriek van de hand. Rusland wil de Europese verkiezingen niet beïnvloeden, noch zijn er zulke intenties bij andere verkiezingen, reageerde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.