Rusland op weg naar lidmaatschap Wereldhandelsorganisatie

Rusland en Georgië legden hun grensgeschillen bij in een akkoord, waardoor de weg vrij ligt voor Rusland voor een toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie.

Rusland en Georgië hebben in het Zwitserse Genève een akkoord getekend dat de weg vrijmaakt voor een toetreding van Moskou tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Het compromis regelt de grenscontroles van en naar de separatistische gebieden Zuid-Ossetië en Abchazië. Het gaat om de eerste diplomatieke doorbraak sinds beide landen een oorlog uitvochten in 2008.

Moskou erkent de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië, tot ongenoegen van Georgië waar deze gebieden tot de jaren 1990 deel van uitmaakten. Het grensgeschil was voor dat laatste land een reden om de toetreding van zijn grote buur tot de WTO tegen te houden. Georgië is lid sinds 2000, Rusland stelde zich kandidaat in juni 1993.

WTO-leden en doema moeten nog ratificeren

Elk lid van de WTO beschikt over een vetorecht voor kandidaat-leden. Nu is dus een compromis uitgewerkt, waarbij een neutraal Zwitsers bedrijf zou instaan voor de douaneformaliteiten in Zuid-Ossetië en Abchazië.

Een werkgroep buigt zich nog over de toetreding van Rusland, waaraan 62 landen zullen deelnemen. Tussen 15 en 17 december zouden de huidige WTO-leden dan het lidmaatschap kunnen bevestigen. Nadien moet ook nog de doema, het Russisch parlement, het lidmaatschap ratificeren. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content