Rusland ontkent dat het Nord Stream-gaspijpleidingen zou gesaboteerd hebben: ‘dom en absurd’

Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. © Getty

Het is ‘dom en absurd’ om Rusland ervan te verdenken achter de grote lekken in de Nord Stream-gaspijpleidingen te zitten. De Europese Commissie sprak dinsdagavond al over ‘sabotage’, maar daarbij werd niet expliciet naar Rusland gewezen. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov noemde de lekken woensdag ‘een groot probleem voor Rusland’.

Deense en Zweedse autoriteiten detecteerden drie lekken in de onderzeese pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland, allemaal ter hoogte van het Deense eiland Bornholm, in de Baltische Zee: één in Nord Stream 2 en twee in Nord Stream 1. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak dinsdagavond al over een “sabotagedaad”, die de EU met de ‘krachtigst mogelijke reactie’ zal beantwoorden.

‘Het was vrij voorspelbaar’ dat sommigen Rusland de schuld zouden geven, zei de Kremlin-woordvoerder. ‘Voorspelbaar, dom en absurd’, voegde hij eraan toe, en zei dat de lekken bij Nord Stream 1 en 2 ‘problematisch’ zijn voor Moskou omdat het Russische gas dat eruit lekt ‘veel geld kost’. ‘Het hele systeem is klaar om gas te pompen, en dat gas is heel duur’, klonk het.

Partner Content