Rusland onderzoekt zwarte dozen gecrashte Tupolev

© Reuters

Het Russische ministerie van Defensie houdt voorlopig alle passagierstoestellen van het type Tu-154 aan de grond totdat er duidelijkheid over de oorzaak van de crash is.

Reddingswerkers hebben dinsdagmiddag ook de twee andere zwarte dozen van de gecrashte Russische Tupolev Tu-154 teruggevonden, in de staart van het vliegtuig dat zondag neerstortte in de Zwarte Zee. De eerste zwarte doos werd dinsdagvoormiddag al teruggevonden. Alle recorders bevinden zich volgens het onderzoeksteam na een eerste inspectie in goede staat. De apparaten worden nu van Sotsji naar Moskou overgebracht voor verdere analyse.

De reddingswerkers vonden dinsdag ook nog drie lichamen terug, wat de teller op 16 geborgen lichamen brengt.

Bij de crash kwamen alle 92 passagiers om het leven. Volgens Maksim Sokolov, de Russische minister van Verkeer en het hoofd van de onderzoekscommissie van de regering, is het vliegtuig tijdens de crash “in meerdere stukken uiteen gevallen”. De identificatie van de slachtoffers verloopt daardoor erg moeizaam: volgens de Russische persagentschappen Tass en Interfax hebben de reddingswerkers naast 16 lichamen ook al tientallen lichaamsdelen teruggevonden.

Oorzaak

De Tupolev Tu-154 van het Russische leger steeg zondagochtend op in Adler, een district van de stad Sotsji in het zuidwesten van Rusland, en stortte ongeveer 20 minuten later in de Zwarte Zee. Het vliegtuig was op weg naar de Russische luchtmachtbasis Hmeimim, dicht bij de Syrische havenstad Latakia. Alle 92 inzittenden, onder wie de leden van een beroemd Russisch militair koor, kwamen om het leven.

Naar de oorzaak van de crash blijft het voorlopig gissen, al benadrukte Sokolov maandag wel dat een mogelijke terreuraanslag of vliegtuigkaping voorlopig geen belangrijke onderzoekspistes zijn omdat op de brokstukken noch op de slachtoffers sporen van explosieven zijn teruggevonden. De experten gaan eerder uit van een technisch defect of een stuurfout.

Het ministerie van Defensie houdt voorlopig wat betreft zijn interventie in Syrië alle passagierstoestellen van het type Tu-154 aan de grond totdat er duidelijkheid over de oorzaak van de crash is verkregen. De personentransporten naar de luchtmachtbasis Hmeimim in Syrië worden door andere vliegtuigen overgenomen. In de Russische burgerluchtvaart vliegen de verouderde toestellen van het type Tu-154 al enkele jaren niet meer.

Partner Content