Rusland laat gebouwen in beslag nemen van organisatie die Nobelprijs kreeg

Leden van Memorial spreken met de pers na de toekenning van de Nobelprijs. © Reuters

De Russische mensenrechtenorganisatie Memorial verliest – na de ontbinding van de organisatie – nu ook haar kantoren in Moskou. De beslissing viel enkele uren nadat de organisatie de gedeelde Nobelprijs voor de Vrede toegekend kreeg.

Een rechtbank in de Russische hoofdstad heeft vrijdag de inbeslagname van de gebouwen bevolen.

Volgens het persagentschap Interfax verklaarde de rechtbank van Tverskoj dat de kantoren van Memorial in Rusland zijn ‘omgevormd tot openbaar bezit’. De kantoren in het centrum van de hoofdstad herbergen vooral de administratieve diensten van de organisatie en regelmatig ook tentoonstellingen. 

Een vertegenwoordiger van de rechtbank zei dat Memorial de ‘betrokkenheid bij de rehabilitatie van nazi-misdadigers’ heeft gemarkeerd, de “autoriteiten in diskrediet heeft gebracht’ en een ‘vals beeld van de Sovjet-Unie heeft geschapen’, bericht het Russische staatspersagentschap Ria Novosti.

Memorial is sinds december vorig jaar verboden in Rusland en is een referentie in de strijd voor vrijheid en de herinnering aan politieke onderdrukking in het land en in de voormalige Sovjet-Unie.

Partner Content