De bewoners van Tsjoekotka in het uiterste noordoosten trotseerden temperaturen van -26 graden celsius om als eersten hun democratisch recht uit te oefenen. Vervolgens openen de stembureaus in Siberië, de Oeral en in het Europese deel in het land met negen tijdzones. De laatste bureaus in Kaliningrad sluiten om 18.00 uur de deuren.

Aan de verkiezing van de 450 afgevaardigden voor de Doema, het Russische parlement, mogen zo'n 110 miljoen Russen deelnemen. Algemeen wordt aangenomen dat Verenigd Rusland, de Communistische Partij, de Liberaal-Democratische Partij en het centrumlinkse Rechtvaardig Rusland de kiesdrempel van 7 procent zullen halen.

Zware druk

Verenigd Rusland zou wel haar tweederde meerderheid verliezen. Peilingen dichten de machtsformatie van president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin 'slechts' 56 procent van de kiesintenties toe.

Het verlies heeft de autoriteiten er volgens oppositie en ngo's toe aangezet om zware druk uit te oefenen om zoveel mogelijk kiezers te mobiliseren.

Zo botsten de autoriteiten met Golos, een door het westen gefinancierde ngo. Het hoofd van de ngo is zaterdag vastgehouden op een luchthaven in Moskou. Donderdag kondigde het parket reeds een onderzoek aan tegen Golos wegens het verspreiden van geruchten. Vrijdag werd de ngo veroordeeld tot een boete van 700 euro voor het schenden van de kieswetgeving.

Televisiezender NTV, gecontroleerd door gasreus Gazprom, zond vrijdag dan weer een film van 30 minuten uit waarin de ngo ervan beschuldigd wordt te werken voor rekening van de Verenigde Staten. (Belga/TE)

De bewoners van Tsjoekotka in het uiterste noordoosten trotseerden temperaturen van -26 graden celsius om als eersten hun democratisch recht uit te oefenen. Vervolgens openen de stembureaus in Siberië, de Oeral en in het Europese deel in het land met negen tijdzones. De laatste bureaus in Kaliningrad sluiten om 18.00 uur de deuren. Aan de verkiezing van de 450 afgevaardigden voor de Doema, het Russische parlement, mogen zo'n 110 miljoen Russen deelnemen. Algemeen wordt aangenomen dat Verenigd Rusland, de Communistische Partij, de Liberaal-Democratische Partij en het centrumlinkse Rechtvaardig Rusland de kiesdrempel van 7 procent zullen halen. Zware druk Verenigd Rusland zou wel haar tweederde meerderheid verliezen. Peilingen dichten de machtsformatie van president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin 'slechts' 56 procent van de kiesintenties toe. Het verlies heeft de autoriteiten er volgens oppositie en ngo's toe aangezet om zware druk uit te oefenen om zoveel mogelijk kiezers te mobiliseren. Zo botsten de autoriteiten met Golos, een door het westen gefinancierde ngo. Het hoofd van de ngo is zaterdag vastgehouden op een luchthaven in Moskou. Donderdag kondigde het parket reeds een onderzoek aan tegen Golos wegens het verspreiden van geruchten. Vrijdag werd de ngo veroordeeld tot een boete van 700 euro voor het schenden van de kieswetgeving. Televisiezender NTV, gecontroleerd door gasreus Gazprom, zond vrijdag dan weer een film van 30 minuten uit waarin de ngo ervan beschuldigd wordt te werken voor rekening van de Verenigde Staten. (Belga/TE)