Voor het eerst heeft de Russische regering toegegeven dat een nederlaag van president Bashar al-Assad in Syrië niet meer uit te sluiten is. Rusland is een van Syriës trouwste bondgenoten en heeft meerdere VN-resoluties tegen het land geblokkeerd.

"De troepen van Assad verliezen steeds meer de controle over het land," zei viceminister van Buitenlandse Zaken Michail Bogdanov aan het persagentschap Itar-Tass. Het is volgens hem "tijd om de waarheid onder ogen te zien" en toe te geven "dat een overwinning van de oppositie niet meer uit te sluiten is."

Bogdanov maakte ook bekend dat Moskou zich voorbereidt op een mogelijke evacuatie van Russen uit Syrië.

Buitenlandminister Sergej Lavrov, die tot nog toe aan Assads kant stond, zal vrijdag Syrische oppositieleden ontvangen.

Bondgenoot

De draai van de Russen is opmerkelijk. Rusland is steeds een trouwe bondgenoot geweest van Assad en heeft binnen de VN-Veiligheidsraad, samen met China, herhaaldelijk gebruikt gemaakt van zijn vetorecht om resoluties tegen te houden die het gewelddadig optreden van de Syrische regering veroordelen.

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO zei in Brussel dat de val van de Syrische regering "slechts een kwestie van tijd" is.

Tienduizenden doden

Intussen ontkent het Syrische regime dat ze scudraketten heeft ingezet tegen de rebellen die Assad van de macht willen verdrijven. Zowel de Verenigde Staten als de NAVO zeggen dat scudraketten zijn afgevuurd op doelwitten van de rebellen.

Het conflict in Syrië, dat in maart 2011 begon, heeft al aan tienduizenden mensen het leven gekost. Meer dan 100.000 mensen zijn naar buurland Turkije gevlucht.

Voor het eerst heeft de Russische regering toegegeven dat een nederlaag van president Bashar al-Assad in Syrië niet meer uit te sluiten is. Rusland is een van Syriës trouwste bondgenoten en heeft meerdere VN-resoluties tegen het land geblokkeerd. "De troepen van Assad verliezen steeds meer de controle over het land," zei viceminister van Buitenlandse Zaken Michail Bogdanov aan het persagentschap Itar-Tass. Het is volgens hem "tijd om de waarheid onder ogen te zien" en toe te geven "dat een overwinning van de oppositie niet meer uit te sluiten is." Bogdanov maakte ook bekend dat Moskou zich voorbereidt op een mogelijke evacuatie van Russen uit Syrië. Buitenlandminister Sergej Lavrov, die tot nog toe aan Assads kant stond, zal vrijdag Syrische oppositieleden ontvangen. Bondgenoot De draai van de Russen is opmerkelijk. Rusland is steeds een trouwe bondgenoot geweest van Assad en heeft binnen de VN-Veiligheidsraad, samen met China, herhaaldelijk gebruikt gemaakt van zijn vetorecht om resoluties tegen te houden die het gewelddadig optreden van de Syrische regering veroordelen. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO zei in Brussel dat de val van de Syrische regering "slechts een kwestie van tijd" is.Tienduizenden doden Intussen ontkent het Syrische regime dat ze scudraketten heeft ingezet tegen de rebellen die Assad van de macht willen verdrijven. Zowel de Verenigde Staten als de NAVO zeggen dat scudraketten zijn afgevuurd op doelwitten van de rebellen. Het conflict in Syrië, dat in maart 2011 begon, heeft al aan tienduizenden mensen het leven gekost. Meer dan 100.000 mensen zijn naar buurland Turkije gevlucht.