Rusland heft het invoerverbod op Europese verse groenten pas op wanneer Europa bewijst dat het de EHEC-bacterie onder controle heeft. De Europese Commissie had Moskou opgeroepen om het embargo onmiddellijk op te heffen, maar Rusland koppelt daar een reeks voorwaarden aan.

Het Russische agentschap voor consumentenbescherming vraagt in een persbericht dat "de bevoegde structuren" in Duitsland of de Europese Unie "de redenen van de epidemie" bevestigen, alvorens het embargo kan verdwijnen.

Volgens de Russen moet Europa voorts duidelijkheid scheppen over hoe en via welke voedingsmiddelen de epidemie zich verspreid. Ook de herkomst van de betrokken voeding moet bepaald zijn. Moskou eist met andere woorden van Europa een reeks te treffen maatregelen en het bewijs dat de situatie onder controle is.

Amerikanen

De EHEC-bacterie heeft intussen al 18 doden gemaakt, 17 in Duitsland en 1 in Zweden. Volgens Amerikaanse media zijn er nu ook al minstens drie mogelijke besmettingen met de gevaarlijke bacterie opgedoken in de Verenigde Staten. In de drie gevallen gaat het om mensen die recent in Duitsland geweest zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte donderdag bekend dat de EHEC-bacterie nooit eerder bij een uitbreek is waargenomen. Ondanks alles beveelt de VN-organisatie geen handelsbelemmeringen aan. (Belga/KVDA)

Rusland heft het invoerverbod op Europese verse groenten pas op wanneer Europa bewijst dat het de EHEC-bacterie onder controle heeft. De Europese Commissie had Moskou opgeroepen om het embargo onmiddellijk op te heffen, maar Rusland koppelt daar een reeks voorwaarden aan. Het Russische agentschap voor consumentenbescherming vraagt in een persbericht dat "de bevoegde structuren" in Duitsland of de Europese Unie "de redenen van de epidemie" bevestigen, alvorens het embargo kan verdwijnen. Volgens de Russen moet Europa voorts duidelijkheid scheppen over hoe en via welke voedingsmiddelen de epidemie zich verspreid. Ook de herkomst van de betrokken voeding moet bepaald zijn. Moskou eist met andere woorden van Europa een reeks te treffen maatregelen en het bewijs dat de situatie onder controle is. Amerikanen De EHEC-bacterie heeft intussen al 18 doden gemaakt, 17 in Duitsland en 1 in Zweden. Volgens Amerikaanse media zijn er nu ook al minstens drie mogelijke besmettingen met de gevaarlijke bacterie opgedoken in de Verenigde Staten. In de drie gevallen gaat het om mensen die recent in Duitsland geweest zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte donderdag bekend dat de EHEC-bacterie nooit eerder bij een uitbreek is waargenomen. Ondanks alles beveelt de VN-organisatie geen handelsbelemmeringen aan. (Belga/KVDA)