Rusland erkent pro-Russische verkiezingen Oost-Oekraïne

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov © REUTERS

Rusland zegt in de ‘vrijheid van de kiezer’ te geloven en zal de uitslag van de parlements- en presidentsverkiezingen in de pro-Russische rebellenbastionnen Donetsk en Loehansk erkennen. Ondanks ’talrijke inbreuken’ bevestigde het land de geldigheid van de Oekraïense verkiezingen afgelopen zondag.

Rusland zal de uitkomst van de parlements- en presidentsverkiezingen, georganiseerd door de pro-Russische rebellen op 2 november in het gebied van Oekraïne dat zij controleren, erkennen. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

‘Vrijheid van de kiezer’

“Wij gaan ervan uit dat de verkiezingen zullen gehouden worden zoals afgesproken, en we zullen de uitkomst hiervan erkennen”, zei Lavrov tijdens een interview met de Russische krant Izvestia. Hij voegde er nog aan toe dat ze geloven in de vrijheid van de kiezer en drukte de hoop uit dat de verkiezingen niet van buitenaf zouden worden verstoord.

‘Legitimiteit autoriteiten’

Lavrov beseft dat de verkiezingen die zullen plaatsvinden in de twee “republieken” – Donetsk en Loehansk, uitgeroepen door de separatisten in het oosten van Oekraïne, “zeer belangrijk zijn voor de legitimiteit van de autoriteiten”.

De gebieden onder controle van de pro-Russen namen niet deel aan de Oekraïense parlementsverkiezingen van afgelopen zondag. De separatistische overheden kondigden zelf verkiezingen aan op 2 november. Over die verkiezingen in de rest van Oekraïne had Lavrov weet van “talrijke inbreuken” tijdens de verkiezingscampagne. Al gaf de Buitenlandminister toe dat ze geldig zijn verlopen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content