Rusland en Wit-Rusland starten militaire oefeningen aan Europese buitengrenzen

Russisch president Poetin en Wit-Russich president Loekasjenko © Reuters

Rusland en Wit-Rusland zijn donderdag begonnen aan een gezamenlijke militaire oefening aan de grenzen met Polen en Litouwen. De operatie, ‘Sapad-2017’ (Westen-2017, red.), is volgens de Russen louter defensief, maar NAVO-bondgenoten spreken van een provocatie.

Volgens het ministerie van Defensie in Moskou heeft de oefening een ‘puur defensief karakter’. ‘Het is niet gericht tegen een bepaalde staat of een groep van landen’, klinkt het. Het doel van de operatie is om de strijdkrachten voor te bereiden op ‘moderne conflicten’. De Russische luchtmacht oefent er ook enkele tactische manoeuvres in.

De NAVO-bondgenoten zijn evenwel misnoegd. ‘De oefeningen in het kader van Sapad-2017 zijn gemaakt om ons te provoceren, om onze verdedigingsmechanismen te testen en daarom moeten we streng zijn’, verklaarde de Britse Defensieminister Michael Fallon. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg is voorzichtiger. Hij ziet geen ‘imminente dreiging tegen een bondgenoot’, maar betreurt wel het ‘gebrek aan transparantie’ bij de Russen.

Zowat 12.000 militairen uit Rusland en Wit-Rusland nemen aan de operatie deel, op zes verschillende locaties in Wit-Rusland. Er worden ook 250 pantservoertuigen en 10 schepen ingezet, maar een aantal NAVO-staten gaat ervan uit dat het werkelijke aantal soldaten vele malen hoger ligt. Volgens de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen zijn er momenteel 100.000 militairen bijeen aan de Wit-Russisch-Europese grens.

Zondag is de NAVO begonnen al met haar eigen militaire oefening Steadfast Pyramid 2017. Die operatie vindt plaats in het aan Rusland grenzende Letland. Steadfast Pyramid duurt nog tot 15 september en wordt direct gevolgd door een tweed operatie, Steadfast Pinnacle.

In de Baltische staten en Polen heeft de NAVO haar aanwezigheid overigens fel uitgebreid. Moskou oordeelt dan ook dat het net de NAVO is die zich ‘offensief’ gedraagt. Polen en de Baltische staten vinden de grotere NAVO-aanwezigheid in hun landen dan weer nodig wegens Ruslands ‘agressieve houding’.

Partner Content