De ministers van Financiën van beide landen, Timothy Geithner voor de VS en Alexeï Koudrine voor Rusland, zeggen er beiden van overtuigd te zijn dat Lagarde alle kwaliteiten in huis heeft om in deze moeilijke tijden het IMF te leiden.

Ze werden overtuigd door de brede steun die Lagarde geniet, inbegrepen die van de groeilanden.

Agustin Carstens

Geithner verwelkomde ook de "sterke en geloofwaardige" kandidatuur van Agustin Carstens, de voormalige gouverneur van de Mexicaanse Nationale Bank. Of dat veel zal helpen, lijkt twijfelachtig.

Carstens heeft vooralsnog de steun van slechts vier landen: zijn eigen Mexico, Argentinië, Canada en Australië. Wachten is het nog op Japan, dat na de VS het grootste aantal stemmen mag uitbrengen.

12 tegen 4

Met de steun van Washington en Moskou komt Lagarde nu uit op 12 van de 24 bestuurders die voor haar zullen stemmen. Naast Rusland en de VS staan ook China, Egypte, Togo en de zeven vertegenwoordigers van de Europese Unie aan haar kant.

Er kan later op de dag nog beslist worden over wie de post nu krijgt. Het bestuur van de IMF zit sinds 16 uur samen. Zij hopen in consensus te beslissen. Lukt dat niet, dan wordt er gestemd over de opvolging van Dominique Strauss-Kahn. (Belga/SD)

De ministers van Financiën van beide landen, Timothy Geithner voor de VS en Alexeï Koudrine voor Rusland, zeggen er beiden van overtuigd te zijn dat Lagarde alle kwaliteiten in huis heeft om in deze moeilijke tijden het IMF te leiden. Ze werden overtuigd door de brede steun die Lagarde geniet, inbegrepen die van de groeilanden. Agustin Carstens Geithner verwelkomde ook de "sterke en geloofwaardige" kandidatuur van Agustin Carstens, de voormalige gouverneur van de Mexicaanse Nationale Bank. Of dat veel zal helpen, lijkt twijfelachtig. Carstens heeft vooralsnog de steun van slechts vier landen: zijn eigen Mexico, Argentinië, Canada en Australië. Wachten is het nog op Japan, dat na de VS het grootste aantal stemmen mag uitbrengen.12 tegen 4Met de steun van Washington en Moskou komt Lagarde nu uit op 12 van de 24 bestuurders die voor haar zullen stemmen. Naast Rusland en de VS staan ook China, Egypte, Togo en de zeven vertegenwoordigers van de Europese Unie aan haar kant. Er kan later op de dag nog beslist worden over wie de post nu krijgt. Het bestuur van de IMF zit sinds 16 uur samen. Zij hopen in consensus te beslissen. Lukt dat niet, dan wordt er gestemd over de opvolging van Dominique Strauss-Kahn. (Belga/SD)