Rusland gaat samen met het Syrische regime een "concreet plan" uitwerken om het arsenaal chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht te plaatsen. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, verklaard.

"Rusland werkt momenteel aan een realiseerbaar, gedetailleerd en concreet plan en heeft op dit moment contact met Syrië in verband met dat plan", aldus Lavrov op een persconferentie.

"We hopen het plan zo snel mogelijk te kunnen voorstellen en zijn bereid om samen te werken met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), de leden van de VN-Veiligheidsraad en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens", voegt hij er nog aan toe.

Niet enkel Russisch initiatief

Lavrov meldt dat hij tevreden is over de "zeer positieve reacties op ons voorstel". Hij zegt wel dat het voorstel om de chemische wapens onder internationaal toezicht te plaatsen niet enkel een Russisch initiatief is. "Het is gegroeid uit de contacten die we hebben gehad met de Amerikanen en de verklaringen van John Kerry, die heeft aangegeven dat het mogelijk is om aanvallen te vermijden, wanneer het probleem op een andere manier kan worden opgelost."

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Muallim bevestigde in Moskou tijdens een ontmoeting met parlementsvoorzitter Sergej Narysjkin dat Syrië instemt met de controle op chemische wapens, aldus het persagentschap Interfax. Volgens de Syrische diplomaat gaat het erom een "Amerikaanse agressie tegen het Syrische volk" te verhinderen, aldus al-Muallim.

Reynders hoopt op meer

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) juicht het voorstel van Rusland toe om de chemische wapens van Syrië onder internationale controle te brengen. Hij hoopt dat de veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) het Syrische regime van Assad kan dwingen om het chemisch wapenarsenaal te vernietigen. De piste om de chemische wapens onder internationale controle te brengen was afgelopen weekend besproken op een bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Vilnius, Lithouwen.

Reynders is tevreden dat Rusland, de grootste opposant van een militaire actie in Syrië, dat voorstel op tafel legt. De VS hebben al laten verstaan dat dit de aanval op Syrië zou kunnen afwenden. De Belgische buitenlandminister hoopt wel dat het hier niet bij blijft.

Internationale conventie

De VN-inspecteurs moeten hun verslag over wat er in Syrië gebeurd is overmaken aan de VN-veiligheidsraad. Reynders hoopt dat de VN voor een juridische basis kan zorgen om het chemische wapenarsenaal van Syrië daadwerkelijk te vernietigen. Syrië is immers een van de zeven landen die de internationale conventie, die chemische wapens verbiedt, niet ondertekende. Een resolutie van de VN-veiligheidsraad zou Syrië echter kunnen dwingen om zich naar die conventie te schikken. Over twee weken houden de VN in New York een algemene vergadering. (Belga/AVE)

Rusland gaat samen met het Syrische regime een "concreet plan" uitwerken om het arsenaal chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht te plaatsen. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, verklaard. "Rusland werkt momenteel aan een realiseerbaar, gedetailleerd en concreet plan en heeft op dit moment contact met Syrië in verband met dat plan", aldus Lavrov op een persconferentie."We hopen het plan zo snel mogelijk te kunnen voorstellen en zijn bereid om samen te werken met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), de leden van de VN-Veiligheidsraad en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens", voegt hij er nog aan toe. Lavrov meldt dat hij tevreden is over de "zeer positieve reacties op ons voorstel". Hij zegt wel dat het voorstel om de chemische wapens onder internationaal toezicht te plaatsen niet enkel een Russisch initiatief is. "Het is gegroeid uit de contacten die we hebben gehad met de Amerikanen en de verklaringen van John Kerry, die heeft aangegeven dat het mogelijk is om aanvallen te vermijden, wanneer het probleem op een andere manier kan worden opgelost."De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Muallim bevestigde in Moskou tijdens een ontmoeting met parlementsvoorzitter Sergej Narysjkin dat Syrië instemt met de controle op chemische wapens, aldus het persagentschap Interfax. Volgens de Syrische diplomaat gaat het erom een "Amerikaanse agressie tegen het Syrische volk" te verhinderen, aldus al-Muallim.De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) juicht het voorstel van Rusland toe om de chemische wapens van Syrië onder internationale controle te brengen. Hij hoopt dat de veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) het Syrische regime van Assad kan dwingen om het chemisch wapenarsenaal te vernietigen. De piste om de chemische wapens onder internationale controle te brengen was afgelopen weekend besproken op een bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Vilnius, Lithouwen. Reynders is tevreden dat Rusland, de grootste opposant van een militaire actie in Syrië, dat voorstel op tafel legt. De VS hebben al laten verstaan dat dit de aanval op Syrië zou kunnen afwenden. De Belgische buitenlandminister hoopt wel dat het hier niet bij blijft. De VN-inspecteurs moeten hun verslag over wat er in Syrië gebeurd is overmaken aan de VN-veiligheidsraad. Reynders hoopt dat de VN voor een juridische basis kan zorgen om het chemische wapenarsenaal van Syrië daadwerkelijk te vernietigen. Syrië is immers een van de zeven landen die de internationale conventie, die chemische wapens verbiedt, niet ondertekende. Een resolutie van de VN-veiligheidsraad zou Syrië echter kunnen dwingen om zich naar die conventie te schikken. Over twee weken houden de VN in New York een algemene vergadering. (Belga/AVE)