Moskou wil dat de experten van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) aan dat onderzoek deelnemen.

De OPCW maakte maandag in Den Haag al bekend de aanval te onderzoeken en na te gaan of chemische wapens daadwerkelijk zijn gebruikt in Douma, in Oost-Ghouta.

Niet verifiëren

Intussen lieten VN-medewerkers in Syrië weten dat ze berichten over de vermoedelijke chemische aanval in Douma niet kunnen verifiëren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn de afgelopen dagen mensen met ademhalingsmoeilijkheden behandeld in de regio. Of hun gezondheidsproblemen veroorzaakt zijn door chemische wapens, kunnen de medewerkers echter niet beoordelen, aldus WHO-woordvoerster Fadela Chaib.

Medewerkers van het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR en het VN-bureau voor noodhulp OCHA hebben ook geen kennis van een mogelijk gebruik van gifgas. De medewerkers bevinden zich weliswaar niet in het getroffen gebied, aldus OCHA-woordvoerder Jens Laerke. Oost-Ghouta is belegerd. VN-medewerkers hebben, behalve bij uiterst zeldzame hulpkonvooien, geen toegang.

Bij de aanval op Douma, het laatste stadje dat in handen is van de rebellen nabij Damascus, kwamen minstens 70 mensen om, onder wie ook kinderen. Syrië ontkende dat een chemische aanval plaatsvond.

Paraat

Intussen melden het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) in Londen en activisten dat het Syrische leger en zijn bondgenoten in het hele land in staat van paraatheid zijn en sommige militaire posten hebben geëvacueerd, in anticipatie op mogelijke buitenlandse luchtaanvallen.

Het Syrische leger is in staat van paraatheid 'op alle militaire luchthavens, grote legerbases in de hoofdstad Damascus en de buitenwijken, in Homs en de kustgebieden Latakia en Tartous', aldus Rami Abdel Rahman, hoofd van het observatorium. Activisten in de oostelijke provincie Deir al-Zour vertelden dat het Syrische leger en zijn bondgenoten de belangrijkste militaire controleposten aan het ontruimen waren.

De maatregel volgt op de veroordeling maandag door de Amerikaanse president Donald Trump van de vermoedelijke chemische aanval op Douma. Hij zei dat zijn administratie binnen 24 à 48 uur een 'belangrijke beslissing' daaromtrent zou nemen.

Klacht

Niet-geïdentificeerde gevechtsvliegtuigen voerden maandag een luchtaanval uit op een Syrische basis in de provincie Homs, waarbij zeker 14 leden van het Syrische leger en zijn bondgenoten om het leven kwamen. Rusland en Syrië houden Israël daarvoor verantwoordelijk, maar Israël ontkent.

Libanon zei een klacht te zullen indienen bij de VN-Veiligheidsraad, omdat het Libanese luchtruim zou zijn gebruikt om de doelwitten in buurland Syrië aan te vallen.

Moskou wil dat de experten van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) aan dat onderzoek deelnemen. De OPCW maakte maandag in Den Haag al bekend de aanval te onderzoeken en na te gaan of chemische wapens daadwerkelijk zijn gebruikt in Douma, in Oost-Ghouta.Intussen lieten VN-medewerkers in Syrië weten dat ze berichten over de vermoedelijke chemische aanval in Douma niet kunnen verifiëren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn de afgelopen dagen mensen met ademhalingsmoeilijkheden behandeld in de regio. Of hun gezondheidsproblemen veroorzaakt zijn door chemische wapens, kunnen de medewerkers echter niet beoordelen, aldus WHO-woordvoerster Fadela Chaib. Medewerkers van het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR en het VN-bureau voor noodhulp OCHA hebben ook geen kennis van een mogelijk gebruik van gifgas. De medewerkers bevinden zich weliswaar niet in het getroffen gebied, aldus OCHA-woordvoerder Jens Laerke. Oost-Ghouta is belegerd. VN-medewerkers hebben, behalve bij uiterst zeldzame hulpkonvooien, geen toegang.Bij de aanval op Douma, het laatste stadje dat in handen is van de rebellen nabij Damascus, kwamen minstens 70 mensen om, onder wie ook kinderen. Syrië ontkende dat een chemische aanval plaatsvond. Intussen melden het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) in Londen en activisten dat het Syrische leger en zijn bondgenoten in het hele land in staat van paraatheid zijn en sommige militaire posten hebben geëvacueerd, in anticipatie op mogelijke buitenlandse luchtaanvallen. Het Syrische leger is in staat van paraatheid 'op alle militaire luchthavens, grote legerbases in de hoofdstad Damascus en de buitenwijken, in Homs en de kustgebieden Latakia en Tartous', aldus Rami Abdel Rahman, hoofd van het observatorium. Activisten in de oostelijke provincie Deir al-Zour vertelden dat het Syrische leger en zijn bondgenoten de belangrijkste militaire controleposten aan het ontruimen waren. De maatregel volgt op de veroordeling maandag door de Amerikaanse president Donald Trump van de vermoedelijke chemische aanval op Douma. Hij zei dat zijn administratie binnen 24 à 48 uur een 'belangrijke beslissing' daaromtrent zou nemen. Niet-geïdentificeerde gevechtsvliegtuigen voerden maandag een luchtaanval uit op een Syrische basis in de provincie Homs, waarbij zeker 14 leden van het Syrische leger en zijn bondgenoten om het leven kwamen. Rusland en Syrië houden Israël daarvoor verantwoordelijk, maar Israël ontkent. Libanon zei een klacht te zullen indienen bij de VN-Veiligheidsraad, omdat het Libanese luchtruim zou zijn gebruikt om de doelwitten in buurland Syrië aan te vallen.