Rusland dreigt met prijsverhoging op Europese energiemarkt

© ImageGlobe

Rusland waarschuwt de EU-landen voor de negatieve gevolgen van de verscherpte sancties. Ook de VS mag zich schrap zetten.

Rusland waarschuwt de EU-landen, dat volgens de Russen danst naar de pijpen van Washington, dat zij de negatieve gevolgen zullen ondervinden van de verscherpte sancties tegen Rusland. Deze “onverantwoordelijke stap” zal tot een prijsverhoging op de Europese energiemarkt leiden. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld. Ook de EU-banken in Rusland moeten negatieve consequenties vrezen. De sancties zouden bovendien indruisen tegen de regels van de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Woensdag beslisten de Europese Unie en de Verenigde Staten om de Russische economie te treffen met een reeks economische sancties, in de hoop om president Vladimir Poetin zover te krijgen om zijn steun aan de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne te stoppen.

Rusland verbiedt invoer groenten en fruit uit Polen

Na de bekendmaking van de sancties verbood Rusland op zijn beurt de invoer van nagenoeg alle soorten groenten en fruit uit Polen. De beslissing werd volgens de Russische voedselautoriteiten genomen omwille van “herhaaldelijke schendingen” rond certificaten en quarantaineprocedures. Polen kan onder meer geen appels, peren, pruimen of kersen meer leveren in Rusland. Op 90 procent van de onderzochte appelen zouden te veel pesticiden aangetroffen zijn. Polen is een van de belangrijkste fruit- en groentenleveranciers van Rusland.

Sommigen verdenken Rusland ervan met de handelsbeperkingen diplomatieke druk uit te oefenen op zijn buurlanden. De laatste maanden werden ook Oekraïne en Moldavië immers al slachtoffer van sancties, nadat de voormalige Sovjetrepublieken akkoorden hadden ondertekend met de EU. De Belgische telers, die vorig jaar voor 200 miljoen euro groenten en fruit uitvoerden naar Rusland, blijven buiten schot. “

‘Pathetische strafaanklager’

Ook de VS mag zich schrap zetten voor negatieve consequenties nadat zij “destructieve en illegale” sancties oplegden aan Rusland. Volgens de Russen gedraagt de VS zich als “een pathetische strafaanklager” die zich baseert op “kortzichtige en ongegronde” beschuldigingen. Dit zal volgens de Russen de Amerikaanse-Russische relatie verder verslechteren.

De pro-Westerse beweging in Oekraïne reageerde dan weer positief op de nieuwe sanctieronde. “Deze nieuwe passende sancties zullen hun uitwerking niet missen”, zei een woordvoerder van de Oekraïense president Porosjenko. Kiev verwacht dat het Westen nog meer sancties zal opleggen aan Rusland, als de crisis in Oost-Oekraïne blijft aanslepen.

Het Oekraïense leger veroverde ook Avdiivka, een strategische stad op tien kilometer ten noorden van Donetsk. In Shakhtar, ten zuiden van Donetsk, werd nog hevig strijd geleverd tussen de pro-Russische troepen en het leger. In de laatste 24 uur vielen er 19 doden en raakten er 31 mensen gewond in de regio rond Donetsk. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content