De Russische staatsgasmaatschappij Gazprom is begonnen met het terugschroeven van gasleveringen aan buur Wit-Rusland in het kader van een geschil over schulden.

Dat gebeurt op last van de Russische president Dmitri Medvedev. Hij had vorige week gedreigd met minder gasleveringen als Wit-Rusland haar schuld binnen vijf dagen niet zou betalen.

Volgens Gazprom is Wit-Rusland zowat 160 miljoen euro schuldig nadat het land verzuimd zou hebben gestegen prijzen te betalen.

Ongeveer een vijfde van de Europese gasbevoorrading vanuit Rusland loopt door Wit-Rusland.

Rusland heeft de gasleveringen aan Wit-Rusland maandag met vijftien procent verminderd. Zonder doorbraak in de onderhandelingen tussen beide landen dreigt Rusland de gasbevoorrading met 80 procent terug te schroeven, aldus de BBC.

Rusland aanvaardt alleen dat er betaald wordt met geld. Volgens Gazprom-topman Alexei Miller wil Wit-Rusland echter betalen met machines, uitrusting en andere producten.

'Betalen binnen twee weken'

Wit-Rusland liet maandag weten dat het haar gasschulden aan Rusland binnen de twee weken zal betalen.

Volgens vicepremier Uladzimir Syamashka zal Wit-Rusland het benodigde geld lenen. Maar hij voegde er aan toe dat Rusland nog een bedrag verschuldigd is voor de transit van Russisch gas over Wit-Russisch grondgebied naar Europa.

De Russische staatsgasmaatschappij Gazprom is begonnen met het terugschroeven van gasleveringen aan buur Wit-Rusland in het kader van een geschil over schulden.Dat gebeurt op last van de Russische president Dmitri Medvedev. Hij had vorige week gedreigd met minder gasleveringen als Wit-Rusland haar schuld binnen vijf dagen niet zou betalen.Volgens Gazprom is Wit-Rusland zowat 160 miljoen euro schuldig nadat het land verzuimd zou hebben gestegen prijzen te betalen.Ongeveer een vijfde van de Europese gasbevoorrading vanuit Rusland loopt door Wit-Rusland.Rusland heeft de gasleveringen aan Wit-Rusland maandag met vijftien procent verminderd. Zonder doorbraak in de onderhandelingen tussen beide landen dreigt Rusland de gasbevoorrading met 80 procent terug te schroeven, aldus de BBC.Rusland aanvaardt alleen dat er betaald wordt met geld. Volgens Gazprom-topman Alexei Miller wil Wit-Rusland echter betalen met machines, uitrusting en andere producten.'Betalen binnen twee weken'Wit-Rusland liet maandag weten dat het haar gasschulden aan Rusland binnen de twee weken zal betalen. Volgens vicepremier Uladzimir Syamashka zal Wit-Rusland het benodigde geld lenen. Maar hij voegde er aan toe dat Rusland nog een bedrag verschuldigd is voor de transit van Russisch gas over Wit-Russisch grondgebied naar Europa.