Volgens Russische ministerie van Defensie werden acht strategische doelen gebombardeerd, waaronder munitiedepots, brandstofplaatsen en commandoposten.

'Alle aanvallen werden met info van het Syrische leger uitgevoerd', zei generaal-majoor Igor Konasjenkov in Moskou. Doelwitten in de omgeving van 'civiele objecten' werden niet aangepakt. Het ministerie heeft videobeelden van de operatie vrijgegeven.

Discussie

Syrische activisten hadden eerder aangegeven dat de Russische gevechtsvliegtuigen doelwitten hadden gebombardeerd in gebieden waar de gematigde rebellen zitten.

Het Witte Huis liet weten dat het 'nog te vroeg was om te evalueren, welke doewitten de Russen op de korrel hadden genomen'. Op een persconferentie in Washington D.C. zei de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter wel dat de Russische luchtaanvallen 'waarschijnlijk' geen IS-jihadisten troffen.

Buitenlandse Zaken in Moskou had kritiek op de bewering dat de Russische gevechtsvliegtuigen gematigde rebellen hadden aangevallen. 'Nauwelijks heeft Rusland de wereld geïnformeerd over zijn operatie, of er zijn al meldingen over getroffen burgers en geviseerde democratische krachten. Dit is een informatieoorlog', zei woordvoerster Maria Sacharova.

'Als zou blijken dat de Russen door de VS gesteunde rebellen bombarderen, dan zou dat zeer cynisch zijn en kunnen leiden tot een proxy-oorlog tussen beide landen,' zei defensiespecialist Sven Biscop eerder aan Knack.be. Lees meer

Syrië dankt

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Muallem, ImageGlobe
De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Muallem © ImageGlobe

De Syrische regering was blij met de militaire interventie van Rusland. 'Wij zijn dankbaar voor het initiatief van de Russische president', zei minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Muallem voor de VN-Veiligheidsraad in New York.

Hij riep de landen in de regio op zich bij de Russische coalitie aan te sluiten. De Verenigde Staten treden - anders dan ze beweren - niet echt tegen de IS op, zei Muallem. Sinds het begin van hun interventie is de terreurorganisatie IS alleen maar sterker geworden, ook omdat ze door landen zoals Turkije, Saoedi-Arabië, Jordanië, Qatar 'en andere Westerse landen, die ze kennen' gesteund worden, klinkt het. De militaire aanvallen van Frankrijk en Groot-Brittannië zijn een 'afschuwelijke agressie tegen de soevereiniteit van Syrië'. (Belga/KVDA)

Volgens Russische ministerie van Defensie werden acht strategische doelen gebombardeerd, waaronder munitiedepots, brandstofplaatsen en commandoposten.'Alle aanvallen werden met info van het Syrische leger uitgevoerd', zei generaal-majoor Igor Konasjenkov in Moskou. Doelwitten in de omgeving van 'civiele objecten' werden niet aangepakt. Het ministerie heeft videobeelden van de operatie vrijgegeven.Syrische activisten hadden eerder aangegeven dat de Russische gevechtsvliegtuigen doelwitten hadden gebombardeerd in gebieden waar de gematigde rebellen zitten. Het Witte Huis liet weten dat het 'nog te vroeg was om te evalueren, welke doewitten de Russen op de korrel hadden genomen'. Op een persconferentie in Washington D.C. zei de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter wel dat de Russische luchtaanvallen 'waarschijnlijk' geen IS-jihadisten troffen.Buitenlandse Zaken in Moskou had kritiek op de bewering dat de Russische gevechtsvliegtuigen gematigde rebellen hadden aangevallen. 'Nauwelijks heeft Rusland de wereld geïnformeerd over zijn operatie, of er zijn al meldingen over getroffen burgers en geviseerde democratische krachten. Dit is een informatieoorlog', zei woordvoerster Maria Sacharova. 'Als zou blijken dat de Russen door de VS gesteunde rebellen bombarderen, dan zou dat zeer cynisch zijn en kunnen leiden tot een proxy-oorlog tussen beide landen,' zei defensiespecialist Sven Biscop eerder aan Knack.be. Lees meerDe Syrische regering was blij met de militaire interventie van Rusland. 'Wij zijn dankbaar voor het initiatief van de Russische president', zei minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Muallem voor de VN-Veiligheidsraad in New York. Hij riep de landen in de regio op zich bij de Russische coalitie aan te sluiten. De Verenigde Staten treden - anders dan ze beweren - niet echt tegen de IS op, zei Muallem. Sinds het begin van hun interventie is de terreurorganisatie IS alleen maar sterker geworden, ook omdat ze door landen zoals Turkije, Saoedi-Arabië, Jordanië, Qatar 'en andere Westerse landen, die ze kennen' gesteund worden, klinkt het. De militaire aanvallen van Frankrijk en Groot-Brittannië zijn een 'afschuwelijke agressie tegen de soevereiniteit van Syrië'. (Belga/KVDA)