‘Rus Oleg Ivannikov hoofdverdachte voor neerhalen MH17’

Een foto van Oleg Ivannikov op de persconferentie van Bellingcat. © AFP

Onderzoekscollectief Bellingcat claimt een van de hoofdverdachten van het neerhalen van vlucht MH17 te hebben gevonden.

Het gaat om iemand met een hoge functie in het Russische leger. Deze man, Oleg Ivannikov, stond bekend onder de codenaam Orion.

Dat meldde het journalistieke netwerk tijdens een persconferentie vrijdag. Ivannikov speelde recent ook een rol in de oorlog in Syrië. Bellingcat zocht naar twee hoofdverdachten, Orion en Delfin. De laatste identificeerde het netwerk eerder al als Nikolaj Fiodorovitsj.

Bellingcat hield de persconferentie een dag na de update van het Joint Investigation Team (JIT). Het internationale onderzoeksteam van politie en justitie meldde donderdag dat ‘onomstotelijk’ vaststaat dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 uit de lucht is geschoten, werd afgevuurd uit een installatie van het Russische leger.

Bellingcat was eerder al tot dezelfde conclusie gekomen. Bellingcat is een netwerk van journalisten, activisten en burgers dat werd opgericht door de Brit Eliot Higgins. Het zoekt in openbare digitale bronnen en officiële stukken die per ongeluk online komen, naar informatie over internationale conflicten.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket, een wapen van Russische makelij. Alle 298 inzittenden kwamen om. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Partner Content