Ruim 140 ex-militairen berecht voor couppoging in Turkije

09/10/17 om 15:40 - Bijgewerkt om 15:41

Bron: Belga

In Turkije is maandag het proces tegen 143 voormalige Turkse soldaten van start gegaan voor hun betrokkenheid bij de confrontaties op een brug in Istanboel. Die vonden plaats tijdens de mislukte staatsgreep in juli 2016 en eisten tientallen mensenlevens.

Ruim 140 ex-militairen berecht voor couppoging in Turkije

© Belga

De verdachten, onder wie een dertigtal officieren, worden volgens de schriftelijke aanklacht vervolgd voor moord en poging tot omverwerping van het parlement en de regering. Op acht na zitten ze allemaal in voorlopige hechtenis, en elk riskeren ze een celstraf van 37 jaar tot levenslang.

Sinds juli 2016 werden zo'n 50.000 mensen gearresteerd en meer dan 140.000 zijn ontslagen of geschorst. Afgelopen woensdag veroordeelde een Turkse rechtbank nog 40 mensen tot levenslang voor een moordcomplot tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, tijdens de mislukte staatsgreep vorig jaar.

De zuiveringsacties wekken ongerustheid op bij westerse landen en mensenrechtenverdedigers. Ze beschuldigen de Turkse regering ervan, te profiteren van de noodtoestand, die al langer dan een jaar van kracht is, om kritische stemmen uit te schakelen.

Onze partners