'Ruim 1.500 migranten op zeven maanden tijd omgekomen in Middellandse Zee'

04/08/18 om 03:28 - Bijgewerkt om 03:28

Bron: Belga

Ruim 850 van hen stierven alleen al in de maanden juni en juli. Dat blijkt uit gegevens van de vluchtenlingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR).

'Ruim 1.500 migranten op zeven maanden tijd omgekomen in Middellandse Zee'

Een migrant die gered werd door de ngo Proactiva Open Arms op de Middellandse Zee, 2 augustus 2018 © REUTERS

UNHCR merkt op dat hoewel de vluchtelingenstroom fors is gezakt, het aantal dodelijke slachtoffers relatief hoog blijft. Sinds het begin van het jaar waagden 60.000 migranten de oversteek, ongeveer de helft van het aantal tijdens dezelfde periode vorig jaar.

'We roepen de staten en autoriteiten langs de transitroutes op om dringend alle nodige maatregelen te nemen om de netwerken van mensensmokkelaars te ontmantelen', zegt speciaal gezant voor de Middellandse Zee van de vluchtenlingenorganisatie, Vincent Cochetel. 'Met zoveel levens op het spel, is het van levensbelang dat we de kapiteins van schepen garanderen dat ze geredde passagiers kunnen ontschepen', zegt hij daarnaast.

Doordat Italië zijn havens heeft gesloten, is Spanje dit jaar het land waar de meeste migranten toekomen. Meer dan 23.500 kwamen tijdens de eerste zeven maanden in het land aan. Dat is meer dan in heel 2017.

Onze partners