Ruilt deze ex-president zijn woonplaats in België binnenkort in voor een cel in Ecuador?

Rafael Correa was president van Ecuador van 2007 tot 2017. © Reuters
Ernesto Rodriguez Amari
Ernesto Rodriguez Amari Journalist en politicoloog

Ecuadoranen houden hun adem in. Binnenkort zal het proces tegen hun voormalige president Rafael Correa een uitkomst kennen. De man wordt beschuldigd van kidnapping van zijn politieke tegenstander Fernando Balda. Knack sprak met Balda: ‘Mijn ontvoering is betaald met geld van de Ecuadoraanse overheid.’

Rafael Correa, de man die zijn land voorspoed en rechtvaardigheid zou brengen en president van Ecuador was van 2007 tot 2017, wordt beschuldigd van kidnapping van zijn politieke tegenstander Fernando Balda. Als Correa schuldig bevonden wordt, zal hij de tweede linkse Zuid-Amerikaanse president zijn die achter de tralies beland na de Braziliaanse Lula da Silva.

Correa woont momenteel in België en weigert zijn proces bij te wonen. Indien Correa schuldig bevonden wordt, staat ons land voor een moeilijke keuze. De voormalige president sluit een aanvraag tot politiek asiel namelijk niet uit. Fernando Balda: ‘Correa is geen politieke vluchteling.’

Waarom ziet u zichzelf als een slachtoffer van de regering van president Correa?

FERNANDO BALDA: Ik heb verschillende corruptieschandalen van de regering van president Rafael Correa aangeklaagd via de pers. Correa heeft mij dat nooit vergeven.

Ik had uit goede bron vernomen dat mijn leven, en het leven van mijn familie, in gevaar was. Ik moest het land ontvluchten.

Toen Correa nog president was, bent u in de cel beland na een proces van hem tegen u.

BALDA: De regering beschuldigde mij ervan de veiligheid van de staat in gevaar te brengen. Ik heb het proces verloren en heb een effectieve celstraf van twee jaar gekregen.

Het is belangrijk om te weten dat Correa op dat moment de rechterlijke macht in Ecuador volledig controleerde. Een proces tegen hem winnen was onmogelijk zolang hij president was. Ik heb na het proces samen met mijn vrouw beslist om naar Colombia te verhuizen, we wilden niet dat onze kinderen zonder vader moesten opgroeien. Ik had uit goede bron namelijk ook al vernomen dat mijn leven, en het leven van mijn familie, in gevaar was. Ik moest het land ontvluchten.

U beweert dat u vervolgens in juli 2012 in Colombia ontvoerd bent in opdracht van Rafael Correa. Hoe heeft de regering u gevonden?

BALDA: De regering van Correa heeft aan Interpol (een internationale organisatie die zich bezighoudt met het ondersteunen van politieorganisaties bij het voorkomen en bestrijden van criminaliteit, nvdr.) gevraagd om mij te lokaliseren en arresteren. Interpol heeft geantwoord dat de juiste juridische procedures niet gevolgd werden en dat ze op de vraag van Ecuador niet kon ingaan. Interpol zei niet als een soort ‘politieke politiemacht’ ingezet te kunnen worden om de doelen van een regering te realiseren. De regering van Correa heeft daarna besloten op eigen houtje een ontvoering uit te voeren op Colombiaans grondgebied zonder de Colombiaanse overheid hiervan op de hoogte te brengen.

Hoe verliep de kidnapping?

BALDA: Drie politieagenten van de geheime diensten van Ecuador waren betrokken bij het plannen van de kidnapping. Zij hebben enkele Colombiaanse bandieten aangesproken die mij met een auto zijn komen ontvoeren net op het moment dat ik mijn huis wou binnenstappen. Ik heb geluk gehad, een taxichauffeur zag wat er aan het gebeuren was en heeft de politie meteen verwittigd. Ondertussen zitten zowel de Colombiaanse bandieten als de politieagenten van de Ecuadoraanse inlichtingendienst in de gevangenis.

Waarom beweert u dan dat president Correa u gekidnapt heeft?

BALDA: De mensen die mijn kidnapping hebben uitgevoerd, zitten in de gevangenis. Maar de opdrachtgever loopt vrij rond in België. Mijn ontvoering is betaald met geld van de Ecuadoraanse overheid. Ik spreek over een bedrag van 160.000 dollar. Alle materiële bewijzen wijzen erop dat Rafael Correa het bevel heeft gegeven aan de voormalige baas van de geheime dienst Pablo Romero Quezada. Hij heeft op zijn beurt de operatie voltooid.

De mensen die mijn kidnapping hebben uitgevoerd, zitten in de gevangenis. Maar de opdrachtgever loopt vrij rond in België.

Rafael Correa noemt het proces ‘een politieke heksenjacht’ tegen hem. Hij beweert dat de rechterlijke macht vandaag in handen is van zijn tegenstanders die hem via processen monddood willen maken.

BALDA: Dat is ironisch, de meeste rechters die nu actief zijn, zijn nog onder de regering van Correa benoemd. Rafael Correa wil doen alsof hij het slachtoffer is van zijn ex-partijgenoten, zijn voormalige beste vrienden. Er zijn verschillende bronnen die duidelijk maken dat Correa achter deze ontvoering zat; beeldmateriaal, tachtig uur aan audiofragmenten, geldtransfers, getuigenissen onder ede…

Voormalig president Correa beweert op sociale media dat u geen politiek gewicht in Ecuador hebt.

BALDA: Als ik op de ‘politieke weegschaal’ ga staan, zal de teller een stuk lager staan dan bij Correa, dat is waar. Maar ik ben een vrij man en kan mij vrij in mijn land bewegen. Rafael Correa durft geen voet meer te zetten in zijn eigen land. Hij weet dat als hij dat doet, hij meteen naar de gevangenis zal moeten.

Klopt het dat u in het verleden nog heeft samengewerkt met Rafael Correa?

BALDA: Dat klopt. Ik heb met Correa samengewerkt tijdens zijn eerste presidentiële campagne en tijdens zijn eerste administratie periode. Na zes maanden heb ik mijn ontslag ingediend omdat ik Correa steeds inlichtte over de verschillende corruptieschandalen die ik in handen kreeg, maar hij steevast weigerde hier iets aan te doen. Ik kon niet in een regering blijven werken die corruptie niet bestreed.

Fernando Balda
Fernando Balda© Asamblea Nacional del Ecuador

Welke schadevergoeding bent u van plan te vragen aan de Ecuadoraanse staat?

BALDA: Ik heb één dollar gevraagd. Ik wil vooral dat dit niet gebeurt met andere politieke opposanten. Ik ben niet van plan om rijk te worden op kosten van de Ecuadoraanse belastingbetaler.

Hoe zou u voormalig president Correa definiëren?

BALDA: Correa heeft het correïsme in Ecuador geïntroduceerd. Deze ideologie steunt op een zogenaamd vreedzame revolutie om de allerarmsten te versterken en de instellingen van Ecuador sterker te maken. Maar in werkelijkheid zijn vakbonden van studenten, werknemers, werkgevers of de indianenbevolking ontbonden en zijn er parallelle instellingen in het leven geroepen. Het middenveld is vernietigd. Correa heeft Ecuador gepolariseerd, de corruptie niet bestreden en ons in een economische crisis achtergelaten. Geen enkele van zijn beloftes is hij nagekomen.

Rafael Correa sluit politiek asiel aanvragen in België niet uit…

BALDA: België mag zelf natuurlijk beslissen aan wie ze politiek asiel wil geven. Ik ga die beslissing ook respecteren. Maar ik wil wel benadrukken dat Correa geen politiek vluchteling is. Hij heeft een misdaad gepleegd door mij te kidnappen. Ik zal de materiële bewijzen aan de minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) overdragen opdat de Belgische regering zeer goed weet dat er voldoende juridische elementen bestaan in dit dossier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content