Rudy Giuliani niet langer kandidaat minister van Buitenlandse Zaken

Rudy Giuliani © REUTERS

Rudy Giuliani, gewezen burgemeester van New York, is niet langer kandidaat voor de belangrijkste regeringspost in de ploeg Trump: die van minister van Buitenlandse Zaken.

Dat heeft het overgangsteam van Donald Trump in een mededeling laten weten. Volgens de mededeling trok Rudy Giuliani op 29 november zijn kandidatuur in, nadat hij eerder publiekelijk, en blijkbaar tot ergernis van de president-elect, naar de baan had gehengeld.

“Het gaat niet om mij”, laat Giuliani in de mededeling weten. “Het gaat om wat best is voor het land en voor de nieuwe regering”. Hij kondigt ook aan dat hij “met nog meer enthousiasme” aan de slag blijft in de privésector.

Dat werk in de privésector, onder meer als adviseur van Qatar, van andere buitenlandse regeringen, en van oliemaatschappijen en andere bedrijven, werd beschouwd als een hinderpaal voor Giuliani’s benoeming, zeker nadat gelijkaardige (en veel minder uitgesproken) banden van de toenmalige buitenlandminister Hillary Clinton tijdens de verkiezingscampagne door Trump op de korrel werden genomen.

Giuliani was een Trumpgetrouwe tijdens de verkiezingscampagne. Hij nam de publieke verdediging van de kandidaat op zich toen de videotape uit 2005 uitkwam, waarin Trump stelde dat hij zich bij vrouwen alles kon veroorloveren, zoals: ‘Grab them by the pussy’.

De koplopers zijn…

In de uitgesponnen zoektocht naar een minister van Buitenlandse Zaken zijn er volgens de Washington Post nu twee koplopers over: Mitt Romney, de vorige presidentskandidaat van de Republikeinen, en Rex Tillerson, baas van oliereus Exxon Mobil. Tillerson, die dinsdag naar Trump Tower afzakte voor een ontmoeting met de president-elect, wordt door velen beschouwd de favoriet.

Allebei worden ze volgens de omgeving van Trump beschouwd als ervaren zakenmannen en ervaren deal-makers.

Romney, die tijdens de campagne een vurig tegenstander was van Trump, krijgt tegenwind van enkele Trumpgetrouwen, meest van al van campagnemanager Kellyanne Conway.

Een beslissing wordt in de loop van volgende week verwacht.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content