Rudi Vranckx: ‘Krimpend kalifaat, zorgt voor meer aanslagen elders’

Falluja, Irak © Reuters

Voor het eerst sinds lang ziet IS haar grondgebied stevig krimpen. Maar wat betekent dat voor de strategie van de terreurorganisatie?

Iraakse elitetroepen zijn maandag de door terreurgroep Islamitische Staat (IS) beheerste stad Fallujah binnengedrongen. Fallujah ligt in de aan Syrië grenzende provincie al-Anbar. De stad viel, na tijdens de Brits-Amerikaanse bezetting tweemaal te zijn belegerd en vernield, in januari 2014 reeds in handen van de jihadisten.

En ook op andere plaatsen wordt IS teruggedrongen. ‘Het kan niet toevallig zijn dat op drie cruciale plekken IS wordt omsingeld. Enerzijds Fallujah nabij Bagdad, daarnaast Mossul in het noorden van Irak en tot slot Raqqa hun hoofdstad in Syrië’, legt Rudi Vrancxk uit in De Afspraak. ‘Het gebied van IS is het laatste jaar enorm gekrompen. Niet alleen dankzij de Russische bombardementen, vooral onder druk van de coalitie.’

Toch nuanceert Vranckx ook. ‘Op sommige plaatsen verliest IS terrein, terwijl ze in andere gebieden net oprukt.’ Onder meer in het noorden van Syrië herovert de groep belangrijk strategisch rebellengebied aan de grens met Turkije. Onder meer Kildzjibrin werd reeds ingenomen en ze rukken steeds verder op naar de grensovergang richting al-Azaz.

Bovendien wil IS nog steeds bewijzen dat ze springlevend is. ‘Dat doet ze door aanslagen te plegen. ‘Je kan spreken van communicerende vaten, hoe kleiner hun terrein werd in Syrië en Irak, hoe meer aanslagen er in de buurlanden en nadien in Parijs en Brussel plaatsvonden.’ (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content