Het debat tussen de Democratische presidentskandidaten werd vooraf al afgeschreven als 'slaapverwekkend'. Dit debat week duidelijk af van de Republikeinse debatten, die veel woeliger waren en die persoonlijke aanvallen bevatten. Niets daarvan in dit debat, maar wel toch enigszins stevige discussies.

Bernie Sanders probeerde van links enkele keren de miljardairssteun voor Hillary aan te kaarten, of haar steun aan Wall Street. Dat was een van de punten waar Hillary Clinton niet helemaal trefzeker was. Ze zei dat ze voor de crisis Wall Street streng had toegesproken en gewaarschuwd. Woorden maken daar niet veel indruk, kaatste Sanders terug, je moet de wetten veranderen.

Voor het overige kreeg Hillary veel lastige vragen te verduren, over haar wendbaarheid (ze is op vele punten van standpunt veranderd), of haar periode als minister van Buitenlandse Zaken met catastrofes als Libië, maar ze pareerde met gemak. Haar team en zelfs haar vroegere Democratische tegenstanders noemden het haar beste debatprestatie ooit. Ze was voorbereid en klaar, in een combinatie van passie en rust, en ze leek zich zowaar te amuseren.

'Verdomde e-mails'

Op één punt kreeg ze hulp van Sanders: 'Amerikanen zijn het doodzat om over je verdomde e-mails te horen'. Het leverde hem een dankbare handdruk op van Clinton, en via zijn tussenkomst was het onderwerp, voor dit debat althans, geklasseerd. Het was ook een goed moment voor Sanders die zijn passie kon tonen voor andere onderwerpen die volgens hem meer aandacht hoorden te krijgen dan de e-mails.

Clinton zelf nam Sanders onder vuur om zijn wapenwetstandpunten.

Niet alleen daar maar ook inzake buitenlands beleid had hij het moeilijk om de vragen te beantwoorden. Syrië noemde hij een moeras binnen en moeras, maar verder had hij geen constructief voorstel (hij verwierp Clintons voorstel voor een no-fly zone als gevaarlijk). Hij zei dat de Russische president Poetin zich al beklaagt dat hij de Krim heeft aangehecht.

De drie overige presidentskandidaten waren voornamelijk deel van het behang. Een sprong in de peilingen valt voor hen niet te verwachten.

Het debat tussen de Democratische presidentskandidaten werd vooraf al afgeschreven als 'slaapverwekkend'. Dit debat week duidelijk af van de Republikeinse debatten, die veel woeliger waren en die persoonlijke aanvallen bevatten. Niets daarvan in dit debat, maar wel toch enigszins stevige discussies.Bernie Sanders probeerde van links enkele keren de miljardairssteun voor Hillary aan te kaarten, of haar steun aan Wall Street. Dat was een van de punten waar Hillary Clinton niet helemaal trefzeker was. Ze zei dat ze voor de crisis Wall Street streng had toegesproken en gewaarschuwd. Woorden maken daar niet veel indruk, kaatste Sanders terug, je moet de wetten veranderen.Voor het overige kreeg Hillary veel lastige vragen te verduren, over haar wendbaarheid (ze is op vele punten van standpunt veranderd), of haar periode als minister van Buitenlandse Zaken met catastrofes als Libië, maar ze pareerde met gemak. Haar team en zelfs haar vroegere Democratische tegenstanders noemden het haar beste debatprestatie ooit. Ze was voorbereid en klaar, in een combinatie van passie en rust, en ze leek zich zowaar te amuseren.Op één punt kreeg ze hulp van Sanders: 'Amerikanen zijn het doodzat om over je verdomde e-mails te horen'. Het leverde hem een dankbare handdruk op van Clinton, en via zijn tussenkomst was het onderwerp, voor dit debat althans, geklasseerd. Het was ook een goed moment voor Sanders die zijn passie kon tonen voor andere onderwerpen die volgens hem meer aandacht hoorden te krijgen dan de e-mails.Clinton zelf nam Sanders onder vuur om zijn wapenwetstandpunten.Niet alleen daar maar ook inzake buitenlands beleid had hij het moeilijk om de vragen te beantwoorden. Syrië noemde hij een moeras binnen en moeras, maar verder had hij geen constructief voorstel (hij verwierp Clintons voorstel voor een no-fly zone als gevaarlijk). Hij zei dat de Russische president Poetin zich al beklaagt dat hij de Krim heeft aangehecht.De drie overige presidentskandidaten waren voornamelijk deel van het behang. Een sprong in de peilingen valt voor hen niet te verwachten.