'Vanochtend had de zon een rode gloed door de rookwolken die vanuit de Australische branden de oceaan waren overgestoken', zo liet Patricio Urra van het Chileense meteorologische instituut weten. 'De rookwolk bevindt zich op zes kilometer hoogte'.

Tegelijkertijd toonde het Argentijnse meteorologisch instituut satellietbeelden van de wolk, die zich van west naar oost bewoog.

Schade

Ondertussen hebben Australische verzekeringsinstanties berekend dat de schade van de verwoestende bosbranden die het land intussen al sinds september teisteren, opgelopen is tot 700 miljoen Australische dollar, ongeveer 430 miljoen euro.

De Verzekeringsraad van Australië laat dinsdag weten dat er al 9.000 dossiers geopend zijn. De komende dagen zal dat cijfer nog stijgen. Volgens de brandweerdiensten van New South Wales zijn er in de staat minstens 1.588 huizen vernield en 653 beschadigd door de vuurzee. In de staat Victoria zijn 450 gebouwen opgegaan in de vlammen. In beide zwaar getroffen staten verwacht men nog meer schadeclaims.

'Vanochtend had de zon een rode gloed door de rookwolken die vanuit de Australische branden de oceaan waren overgestoken', zo liet Patricio Urra van het Chileense meteorologische instituut weten. 'De rookwolk bevindt zich op zes kilometer hoogte'. Tegelijkertijd toonde het Argentijnse meteorologisch instituut satellietbeelden van de wolk, die zich van west naar oost bewoog.Schade Ondertussen hebben Australische verzekeringsinstanties berekend dat de schade van de verwoestende bosbranden die het land intussen al sinds september teisteren, opgelopen is tot 700 miljoen Australische dollar, ongeveer 430 miljoen euro. De Verzekeringsraad van Australië laat dinsdag weten dat er al 9.000 dossiers geopend zijn. De komende dagen zal dat cijfer nog stijgen. Volgens de brandweerdiensten van New South Wales zijn er in de staat minstens 1.588 huizen vernield en 653 beschadigd door de vuurzee. In de staat Victoria zijn 450 gebouwen opgegaan in de vlammen. In beide zwaar getroffen staten verwacht men nog meer schadeclaims.