Daarmee zamelde Romney op één maand tijd haast even veel geld in als tijdens zijn hele voorverkiezingscampagne, schrijft de krant The Washington Post. Volgens de Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus is Romney's resultaat "een signaal dat Amerikanen Obama's gebroken beloftes moe zijn en een verandering van richting willen in het Witte Huis."

Democraten ongerust

"We zijn geklopt", reageerde Obama's campagnemanager Jim Messina. "We wisten dat dit zou komen", relativeerde Obama's woordvoerder Ben LaBolt, die aanstipte dat ook de verliezende kandidaat John Kerry in 2004 dubbel zoveel geld ophaalde als president George W. Bush tijdens de maand nadat hij de Democratische nominatie greep.

De Democraten hebben echter reden tot ongerustheid. Tot enkele maanden geleden werd aangenomen dat Obama, de kampioen van de politieke fundraising zou blijven.

In 2008 zorgde hij voor een revolutie door grotendeels met kleine internetgiften van honderdduizenden individuele supporters 750 miljoen dollar (600 miljoen euro) bij elkaar te halen. Zijn Republikeinse tegenstander John McCain haalde nauwelijks de helft van dat bedrag op.

Anonieme giften

Nu bestaat de kans dat de verhoudingen omgekeerd worden. Democraten zijn vooral ongerust dat ze weggeblazen zullen worden door Republikeinse 'SuperPAC's', groepen die onbeperkte - en anonieme - sommen mogen aannemen van bedrijven.

Dat werd mogelijk na de controversiële Citizens United-uitspraak van het Amerikaanse hooggerechtshof, dat in 2010 besliste dat politieke giften van bedrijven een vorm van vrije meningsuiting zijn en dus grondwettelijk niet beperkt mogen worden. Het Amerikaanse bedrijfsleven staat traditioneel aan de kant van de Republikeinen.

Duurste verkiezing ooit

Tot wat dat kan leiden, werd eerder deze week duidelijk in Wisconsin. Daar overleefde de Republikeinse gouverneur Scott Walker een afzettingsreferendum, geholpen door een schatkist van 47 miljoen dollar.

Daarmee had Walker zeven keer meer geld ter beschikking dan zijn Democratische tegenstander Tom Barrett. Een groot deel daarvan was afkomstig van bevriende SuperPac's. De Democraten vrezen dat dat scenario zich zal herhalen bij de presidentsverkiezingen op 6 november.

In ieder geval worden dat de duurste verkiezingen ooit in de VS. Aangenomen wordt dat beide kandidaten samen een ongeziene twee miljard dollar (1,6 miljard euro) zullen uitgeven. (TV)

Daarmee zamelde Romney op één maand tijd haast even veel geld in als tijdens zijn hele voorverkiezingscampagne, schrijft de krant The Washington Post. Volgens de Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus is Romney's resultaat "een signaal dat Amerikanen Obama's gebroken beloftes moe zijn en een verandering van richting willen in het Witte Huis." Democraten ongerust "We zijn geklopt", reageerde Obama's campagnemanager Jim Messina. "We wisten dat dit zou komen", relativeerde Obama's woordvoerder Ben LaBolt, die aanstipte dat ook de verliezende kandidaat John Kerry in 2004 dubbel zoveel geld ophaalde als president George W. Bush tijdens de maand nadat hij de Democratische nominatie greep. De Democraten hebben echter reden tot ongerustheid. Tot enkele maanden geleden werd aangenomen dat Obama, de kampioen van de politieke fundraising zou blijven. In 2008 zorgde hij voor een revolutie door grotendeels met kleine internetgiften van honderdduizenden individuele supporters 750 miljoen dollar (600 miljoen euro) bij elkaar te halen. Zijn Republikeinse tegenstander John McCain haalde nauwelijks de helft van dat bedrag op. Anonieme giften Nu bestaat de kans dat de verhoudingen omgekeerd worden. Democraten zijn vooral ongerust dat ze weggeblazen zullen worden door Republikeinse 'SuperPAC's', groepen die onbeperkte - en anonieme - sommen mogen aannemen van bedrijven. Dat werd mogelijk na de controversiële Citizens United-uitspraak van het Amerikaanse hooggerechtshof, dat in 2010 besliste dat politieke giften van bedrijven een vorm van vrije meningsuiting zijn en dus grondwettelijk niet beperkt mogen worden. Het Amerikaanse bedrijfsleven staat traditioneel aan de kant van de Republikeinen. Duurste verkiezing ooit Tot wat dat kan leiden, werd eerder deze week duidelijk in Wisconsin. Daar overleefde de Republikeinse gouverneur Scott Walker een afzettingsreferendum, geholpen door een schatkist van 47 miljoen dollar. Daarmee had Walker zeven keer meer geld ter beschikking dan zijn Democratische tegenstander Tom Barrett. Een groot deel daarvan was afkomstig van bevriende SuperPac's. De Democraten vrezen dat dat scenario zich zal herhalen bij de presidentsverkiezingen op 6 november. In ieder geval worden dat de duurste verkiezingen ooit in de VS. Aangenomen wordt dat beide kandidaten samen een ongeziene twee miljard dollar (1,6 miljard euro) zullen uitgeven. (TV)